0

Željko Barišić prvak Hrvatske u slam poeziji

10292551_958713664193634_6231018164014341472_n
Piše; Franko Bušić
U nedjelju, 28. lipnja održano je u zagrebačkoj Močvari prvo državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji. Natjecalo se prema pravilima europske slam federacije koja je za organiziranje događaja pozvala Marija Kovača iz Zagreba i Franka Bušića iz Splita. Nositelj projekta je DADAnti – udruga za promicanje eksperimentalne umjetnosti (Split), a suradnica URK – Udruženje za razvoj kulture (Zagreb). Kako događaj nije zasebno financiran obje udruge izdvojile su sredstva za organizaciju iz svojih godišnjih budžeta. Savršena suradnja Zagreba i Splita i prijateljsko natjecanje mimo sportskih terena nije bilo visokog rizika a publika je brojnošću (preko 200 posjetitelja) i oduševljenjem dokazala da ovakvih događaja nedostaje.

Natječaj je bio javno raspisan a prijavilo se ukupno 17 kandidata iz cijele Hrvatske: Zagreb, Split, Velika Gorica, Pula, Belišće, Virovitica, Sisak… Natjecatelji su u prijavi pored osobnih podataka morali dostaviti i engleski prijevod planirane izvedbe. Izvođače su ocjenjivali članovi stručnog žirija: Mario Kovač (koji je bio i voditelj programa), Franko Bušić i Zdenko Franjić te 3 volontera iz publike. Ocjene su bile od 1 do 10, ili do 9 za one koji su čitali (nisu znali svoju poeziju napamet).

1.mjesto s 59 od mogućih 60 bodova osvojio je Željko Barišić iz Splita
2. i 3. mjesto s 57 bodova dijele Dean Indžić iz Virovitice i Siniša Matasović iz Siska.
Odlučivali su detalji. Ozbiljnu konkurenciju Barišiću činili su i Ivan Laić iz Velike Gorice (56 bodova), kojeg je prema mom subjektivnom viđenju publika preslabo ocijenila, Zoran Kelava iz Zagreba (55 bodova) i Žarko Jovanovski iz Zagreba s 54 boda, što je maksimalno za one koji su čitali (po 9 bodova od svih 6 članova žirija).
Kao član žirija mogu reći i zašto smatram da je Barišićeva pobjeda nedvojbeno zaslužena. Pored pjesničke izvrsnosti – kvalitete kazivane poezije Barišić je imao i savršeno uvježban scenski nastup, savršenu dikciju te dobro osmišljenu koreografiju u boksačkim rukavicama. Sve su to komponente koje valja zadovoljiti da bi se bilo šampion u izvedbenoj poeziji.
Dana 19 i 20 studenog, Barišić će u Estoniji u gradu Tartuu predstavljati Hrvatsku na službenom europskom slam prvenstvu, koje se svake godine organizira u drugoj europskoj državi (primjerice, 2014. održalo se u švedskom gradu Malmo). Dio troškova putovanja, kao i troškove smještaja za dvije osobe snose estonski organizatori, dok će razliku u troškovima pokriti udruga DADAnti.
Prema riječima pobjednika, koji je inače dopredsjednik udruge DADAnti, uspjeh može zahvaliti kontinuiranom radu, dugogodišnjem iskustvu u javnim izvedbama poezije te sudjelovanju u skupnim performansima na brojnim gostovanjima udruge DADAnti.
Zaželimo mu sretan put i uspjeh u Estoniji, jer bi na osnovu njegovog uspjeha Split mogao postati sljedeći domaćin europskog prvenstva.

Objavljeno u: Festivali, Poezija&Proza, Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |