0

Otvoreno pismo “Gradine” o devalvaciji u uredničkoj koncepciji

Evo odgovora predsednika Komisije za književne manifestacije, nagrade i izdavačku delatnost – periodične publikacije iz oblasti umetnosti i kulture, Tiodora Rosića, na pitanje novinara zašto „Gradina“ nije dobila sredstva.

„Poštovali smo i otvorenost prema modernom senzibilitetu i modernim stvaralačkim opredeljenjima – obrazložio je Rosić kriterijume svoje komisije.

On je na pitanje novinara zašto niška „Gradina“ nije dobila sredstva, rekao da je to bio značajan časopis, ali je došlo do „devalvacije u uređivačkoj koncepciji i taj časopis deli sudbinu posustale kulturne i uređivačke politike u zemlji“.“

O devalvaciji uredničke koncepcije verovatno svedoče nagrade koje je naš časopis dobio u nekoliko prethodnih godina: „Svetosavki pečat“, za negovanje i afirmaciju književne tradicije i baštine Niša, nagradu „Sergije Lajković“ za izuzetan doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva…

Sigurno svedoči i to što je „Gradina“, jedini književni časopis iz Srbije pozvan na Forum evropskih časopisa (Konstanca – Rumunija, Balčik – Bugarska). Temati koje priređujemo stvarno nisu otvoreni prema modernom senzilibitetu. Reči urednika u prethodnoj svesci sigurno su laž: „Gradina je prethodnih godina ustupala prostor za predstavljanje signalizma, fizizma, kulturkampfa, antiglobalizma, kulturdžeminga (http://www.politika.rs/rubrike/Kulturni-dodatak/Kulturni-dzeming-reklama-koja-podriva.lt.html)…“ Eto, u tom broju i „Venus projekta“ i „Pokreta u duhu vremena“…

Verovatno je na odluku Komisije uticalo i to što „Gradina“ u kategorizaciji naučnih časopisa za srpski jezik i književnost nezasluženo stoji uz „Letopis Matice srpske“, „Gradac“, „Korake“… (M53), i verovatno profesori, asistenti i studenti koji objavljuju u tako lošem časopisu i nisu neki profesori…

Uvažene članove Komisije u devalvaciju uređivačke politike sigurno je ubedio spisak autora našeg časopisa (o, ne, ne možemo sada da ih pobrojimo, bruka jedna; zainteresovani mogu da pogledaju digitalizovane brojeve nove serije na sajtu Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ (http://www.ubnt.ni.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=104&Itemid=95).

Časopis „Gradina“ je jedan od retkih koji ima kompletnu urađenu i objavljenu bibliografiju što je stvarno iritantno. Razni temati posvećeni savremenoj rumunskoj, bugarskoj, grčkoj, hrvatskoj, makedonskoj itd. književnosti svedoče o zatvorenosti časopisa i nepostojanju sluha za književnu komunikaciju sa susedima.

Čista su glupost projekti tipa „Najlepše o vodi“ ili „Izazov vode“ i što je tom prilikom Antonio Porpeta predstavljao projekat između „Gradine“ i španskog časopisa „Debats“ u španskom kulturnom centru „Servantes“. Ili što dobijamo neprijatne mejlove podrške i čestitanja, npr. književnik Dušan Stošić nam je poslao mejl 31. avgusta 2012: „Poštovani uredniče, gospodine Sigma, Poštovano Uredništvo, brojem „Gradine“ nova serija, br. 46-47, 2012. postigli ste savršenstvo.“ Čak nam je i broj „lajkova“ na Fejsbuku mali. A posle ovog fijaska kod uvažene komisije biće još manji.

„Gradina“ osim književnih priloga objavljuje priloge nekih naših bezveznih slikara, čak čitave temate posvećuje stripu (užas!).

Možda je najbolje da ugledna Komisija predloži Dekret Ministarstvu kulture da se Uredništvo ovakvog-bruka-tipa smeni, a sredstva predviđena za finansiranje njegovog rada i visoki honorari za nepoznate i neafirmisane autore-saradnike preusmere na razvoj poljoprivrede i sitnog preduzetništva.

Devalvirani urednik časopisa „Gradina“

Zoran Pešić Sigma

 

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:440096-U-dodeli-para-birani-nekomercijalni-programi-kulture

Objavljeno u: Nekategorisano

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |