0

Oproštaj od Žarka Komanina, sahrana sutra u Nikšiću

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović rekao je da je Koamnin, koji je u nacionalnom teatru pune dve decenije radio kao dramaturg, svojom literaturom vrlo eksplicitno ukazivao da iznad vrednosti ljudskog života ne postoji ništa osim časti, a da nijedna ideologija, ma kakvu humanu pretpostavku baštinila, nije vredna gubitka ljudskog života.

“Otišao je sa ovoga sveta ne ostavši dužan svom vremenu i svom narodu. Svoj vek ispunio je ljubavlju i strpljenjem, a pred kraj života stigla su i najznačajnija profesionalna priznanja. Tako je Komanin ipak doživeo i društvenu potvrdu svojih neospornih književnih vrednosti”, rekao je Đurović.

Govoreći u ime Udruženja književnika Srbije i Srpske književne zadruge, u kojoj je Komanin bio član Upravnog odbora, dr Marko Nedić je istakao da je Komanin svojim romanima i dramama ispisao melanholičnu i oporu baladu o sećanju i zaboravu.

To je činio varirajući jednu od ključnih tema srpske književnosti s kraja 20. i prvih godina 21. veka o tragičnoj krivici istorije i ideologije kroz sudbine pojedinaca i njegovog naroda, dodao je on.

“Tema koju je ovaj pisac najčešće uzimao – tragične ideološke podele naroda za vreme Drugog svetskog rata, sagledane iz perspektive poraženih i ubijenih za zajedničku ideju otpora tuđincima – na svojevrstan način je pojačana produbljenim autorskim pogledom na tragičnu sudbinu poraženih i izopštenih po završetku rata”, rekao je Nedić.


Biografija

Komanin je pre dva dana umro u Beogradu u 75 godini. Rođen je u Drenovštici, kod Nikšića. Gimnaziju je završio u Nikšiću, a filozofski fakultet u Beogradu.
Deset godina radio je kao pozorišnih kritičar “Večernjih novosti”, a duže od 20 bio je dramaturg u beogradskom Narodnom pozorištu.

Autor je drama “Prorok”, “Pelinovo”, “Ognjište”, “Timočka buna”, “Vožd Karađorđe i knez Miloš”, “Godo je došao po svoje”, koje su izvođene u pozorištima širom bivše Jugoslavije.

Objavio je romane “Kolijevka”, “Kostanići”, “Provalije”, “Prestupna godina”, “Gospod nad vojskama” i priču “Zakopano i otkopano”. Prevođen je na francuski, ruski, slovački, makedonski, engleski, rumunski i italijanski jezik.

Njegov poslednji roman, “Ljetopis vječnosti”, za koji je dobio nagradu “Bora Stankovih”, ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu 2009. godine, a početkom ove godine, Komanin je dobio Povelju za životno delo koju dodeljuje Udruženja književnika Srbije.


(Tanjug)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |