0

Dragan Velikić: Možda u ovoj našoj zemlji ima i previše kulture

03--Dragan-Velikic_310x186– Naša društveno-politička zbilja je smotra prostaštva i neukusa – kaže Dragan Velikić, dobitnik nagrade za književnost Budimpešte koja će mu svečano biti uručena 17. novembra.

Šta vam znači najnovije priznanje?
– Pet mojih romana je do sada objavljeno u Mađarskoj i svakako će Nagrada grada Budimpešte dodatno skrenuti pažnju čitalaca na te knjige. Zato su nagrade i važne.

Istovremeno u Sloveniji izlaze „Danteov trg“, “Ruski prozor” i „Bonavia“?
– U Sloveniji sam do sada objavio samo roman „Astragan“ pre skoro deset godina, tako da me raduje interes slovenačkih izdavača za moju literaturu.

Budimpešta je „jedan od likova“ u čak tri vaša romana?
– Moja veza sa Budimpeštom traje skoro pola veka, od vremena kada sam se kao dečak izgubio u tom gradu. Na putu u tadašnju Čehoslovačku orkestar muzičke škole u kojem sam svirao zastao je sa svoja dva autobusa u Budimpešti na kratkoj pauzi. Kako smo mi klinci na sastancima prelazili iz jednog u drugi autobus, nije primećeno da posle Budimpešte neko nedostaje i nastavili su put. A ja sam tokom naredna 24 sata preživeo mali horor. Kasnije ću često dolaziti u taj grad. Poznajem ga kao taksista. Jedno vreme sam i živeo u Budimpešti.

Kako vidite kulturnu scenu u Srbiji?
– O kulturi sve govori procenat koji se za nju izdvaja. Književna scena u Srbiji ne razlikuje se od nekih drugih književnih scena koje poznajem. Na svetu je najviše dosadnih ljudi, pa je normalno da kao posledicu imamo najviše dosadnih pisaca i dosadnih knjiga. Međutim, dobra literatura koja nastaje iz autentičnog doživljaja postoji svuda, pa i u Srbiji. Možda kulture ima i previše s obzirom na potrebe naših građana. Ali, periodi dekadencije i zakržljalih duhovnih potreba su prirodne pojave u svim epohama, pa će verovatno kroz nekoliko decenija opet doći do procvata kulture.

Kako izgleda naša društveno-politička zbilja?
– Naše društvo je duboko kriminalizovano. Neshvatljivo je razumevanje i naklonost koju imaju navijačke horde svejedno da li se radi o policiji, sudstvu ili samom vrhu vlasti. Godinama su te bande bile pretorijanska garda nekih stranaka. Margaret Tačer je bilo mnogo lakše da se izbori sa huliganima, jer oni u Engleskoj nikada nisu imali status patriota.

Izvor: Blic

Objavljeno u: Intervjui, Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 4600 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |