0

Djeca su vojska najjača

Njegovom nedavno objavljenom knjigom poezije, Zavjet dalekom snu, ubrzo nagrađenom međunarodnom nagradom, Nikola je obradovao sve  ljubitelje poezije  klasičnog šarma i modernog izraza.

Ubrzo je Nikola pripremio i knjigu dječije poezije, pod nazivom Mila, koja će u dječijoj literaturi uskoro biti izuzetno zanimljiva novost, kako sa poetskog i pedagoškog  tako i sa psihološkog i muzikološkog stanovišta, jer kad se čitaju njegove pjesme, naročito pjesme za djecu, čitaoc doživljava iz njih savršen sklad rime, muzike i ljepote izraza. Sklad, ritam, rima, melodičnost i jednostavnost dječijeg poetskog izraza u Nikolinoj poetiziranoj priči o maloj Mili čine jedinstven poetski novum, vrijedan pažnje kako djece tako i odraslih čitaoca, pedagoga, muzikologa, psihologa, sociologa i drugih.

Vaspitna i etička ideja i originalnost u Nikolinoj dječijoj poeziji izražavaju  njegovu naučno-stručnu namjeru da na neposredan način djeci sugeriše  njihov odnos  prema prirodi  i društvu i osjećaj ljubavi i rodbinske pripadnosti, posebno prema starijim osobama kao i uzvratnu ljubav starijih prema djeci.  To je izuzetno dobra smjernica za djecu u vremenu njihove današnje otuđenosti i zanesenosti savremenim tehnološkim novatorijama kao što su kompjuterske. mobi i TV preokupacije u sferi sve prisutnijeg drušvenog i porodičnog rasula i zanemarivanja tradicionalnih porodičnih odnosa.

Tu sintezu dobrobitnosti i čistote nepatvorenog osjećanja srodstvene ljubavi, Nikola je znanstveno odredio po liniji genske pripadnosti i porodične ljubavi koju će, kao takvu, lakše participirati djeca.. Ovu poetiziranu pedagošku ideju autor je vješto ugradio u svoju dječiju poeziju, poetiziranu priču o liku, ponašanju i sposobnostima jedne izuzetno nadarene i u granicama standardnih vrijednosti odgojene djevojčice, rođene u siromaštvu  izbjegličke porodice, u dijaspori, a u okruženju velegradskih okolnosti  bogatog Zapada, što pobuđuje poseban interes malih čitalaca, njihovih  roditelja i pedagoga. Ove ideje pjesnik idaelizira kroz ljuvav unuke iz daleke dijaspore prema djedu i baki u roditeljskoj domovini i njihovoj uzvratnoj ljubavi  prema njoj, te njenu ljubav prema prirodi, porodici  i rodnoj grudi njenih roditelja.To iz razloga da bi mali čitaoci, posebno oni u dijaspori i sadržajno i vizuelno doživjeli ovu prekrasnu poeziju i izgradili svoj odnos prema datim uzorima i društvenim vrijednostima. Tu visoko civilizovanu, poetiziranu ideju o porodično-društvenoj pripadnosti, autor je suprotstavio sve prisutnijem društvenom i porodičnom rasulu u prostorima i vremenu savremenih teholoških dostignuća koja sve više dezintegrišu dječiju pažnju i nihove odgojne vrijednosti. Tim  autor ove prekrasne poezije nije udaljio nego je naprotiv približio domašaj dječije mašte ovim idejama i uzorima, čime dječiju maštu na suptilan način, posebno onih iz dijaspore, vraća u roditeljsku domovinu, u ratom rasturenu porodicu i uvodi ih u prirodu i društvo na djeci pristupačan način, a  koj kod djece budi  maštovitost, ljubav prema rodbini, društvu i prema prirodi, gdje je radovanje i igra djece u prirodi i porodici u odgojnoj funkciji kao primarni  faktor njihovog razmišljanja i djelovanja u momentima njihove odvojenosti od  kompjuterizirane i softicirane stvarnosti.

Autor tako, kao pjesnik i naučnik u oblasti društvenih nauka, na njemu svojstven način, neposredno i na pedagoško-psihološkom naučnom nivou, djecu usmjerava da na njihovom jeziku i na njihovom nivou razmišljanja, budi njihovu volju i ljubav,  potkrepljujući njihove radnje  putem uzora,ugrađujući u pjesme dječji interes i misao o prirodi i društvu, spustivši se i sam na dječiji nivo radi uvjerljivosti.  On tim putem, u vremenu početnih dječijih saznanja o dometima visokih tehnologija i informatike, na najneposredniji način, podstiče dječija iskustva u prirodi, porodici i društvu da u početku svog života ne postanu više tehnička a manje društvena bića.

Oskudnom  iskustvu velegradske djece u dodiru  sa prirodom, pjesnik pretpostavlja uzor životvornog iskustva i pojačanog  interesa  jedne petogodišnje gradske djevojčice koja se, sticajem srećnih okjolnosti, našla u lijepoj prirodi, porodici i društvu što joj pružaju užitak. Sticaj okolnosti  da je djevojčica Mila, glavna ličnost ove životne poeme, pjesnikova unuka, njegovu poeziju snažnije prožimaju emocionalni i vaspitni sadržaji i rodbinska ljubav, što kod malih čitalaca budi potrebu poistovjećivanja sa Milom i njenim osjećajima ljubavi prema rodbini, društvu i prirodi,muzici igri i pjesmi.

Kao muzički pedagog  i kompozitor pročitah  ove pjesme, i ne mogoh se  oteti utisku, osjećaju  i želji da komponujem jedan broj ovih prekrasnih pjesama za muzički odgoj djece, jer se u Nikolinim pjesmama  neposredno osjeća muzika, ritam i  melodičnost, dok se u njihovoj rimovanoj povezanosti stihova nalazi olakšavajuća okolnost neposredne dječije participacije ideja i smisla autorovih poruka.Tim poetskim šarmom, pjesnik, na najneposredniji pedagoško-psihološki i na svaki drugi način, budi interes djece i utiče na njihov duševni i društveni razvoj u vremenu kad na otvorena vrata ulaze, nespremno, u složene životne,društvene, vjerske, tehnološke i druge spoljne uticaje.

U Nikolinim pjesama, djeca će otkriti svoj interes za pjesmice u ovoj knjizi i ljubav prema društvu, porodici i prirodi, a  odrasli će čitaoci brzo otkriti, saznati i ocijeniti etičku i pedagošku vrijednost poruka i njihovu visoko emocionalnu prožetost i misaoni i poetski domet do nesvakidašnjih misaonih visina, do kojih se, kako on kaže, stiže uz pomoć poetskih snova bez uža i klinova. Mnogo više od ovoga otkrit će mlađi i stariji čitaoci  u lijepo ilustrovanoj knjizi koja je upravo u pripremi za štampu.

 

Marko Baroščević

Sarajevo, avgusta 2010. g.

Objavljeno u: Kritike

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |