0

Nova knjiga Nenada Grujičića ‘Ruku na srce’

Korice knjige Ruku na srceU izdanju Službenog glasnika iz Beograda, u biblioteci ”Umetnost i kultura”, u kolekciji ”Proplanci eseja”, upravo je izašla nova knjiga ”Ruku na srce” Nenada Grujičića, pesnika, prozaiste, polemičara, esejiste, kritičara, antologičara i direktora Brankovog kola.
Poput kaleidoskopa, knjiga sadrži sećanja, polemike, eseje, zapise i putopise. Na 390 strana nalazi se 60 tekstova nastalih u periodu od 1982. do 2014. godine, a objavljivanih mahom u kulturnom dodatku ”Politike” i ”Večernjih novosti”, ”Dnevnika” i ”Glasa srpske”, zatim u ”Letopisu Matice srpske”, ”Književnoj reči”, ”Književnim novinama, ”Poljima” i drugde.
U ciklusu ”Na horizontu” nalaze se sećanja na susrete i ”ljudikanje” sa Branislavom Petrovićem, Duškom Trifunovićem, Borislavom Pekićem, Oskarom Davičom, Tanasijem Mladenovićem, Rašom Livadom, Milanom Trkuljom i drugima zatim, uspomena na mladalačko urednikovanje u književnom listu ”To jest” na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i probleme nastale zbog tekstova koji su sticajem čudnih okolnosti aludirali na Tita.
Knjiga ”Ruku na srce” donosi i posebne eseje o Danteu Aligijeriju, Frančesku Petrarki, Vuku Karadžiću, Njegošu, Branku Radičeviću, Lazi Kostiću, Pavlu Markoviću Adamovu, Jovanu Dučiću, Skenderu Kulenoviću, Branku Ćopiću, Sretenu Stojanoviću, Miroslavu Antiću… Zatim, sedam eseja o pesničkoj reči, besmrtnosti poezije, o slobodnom stihu, o vremenu i smrti, o čitanosti pesnika, o talentu i grehu, o poeziji duši…
U ciklusu ”Vranice” nalazi se 20 polemičkih tekstova na različite teme iz književnog i kulturnog života, počevši od ćiriličnog pisma i književnih nagrada, preko različitih antologija, do kandidature za evropsku prestonicu kulture. ”Razuveravajući i razobličujući svoje oponente, Grujičić uspešno varira različite retoričke registre i svuda je ujednačeno kvalitetan” (Želidrag Nikčević). ”Pravdoljubiv i bez dlake na jeziku, u stanju je da na vešt i kultivisan način brani svoje stavove, da čvrstim i potkrepljenim stavovima potuče svoje oponente, naprosto ih ostavi bez teksta” (Goran Gavrić).
U ciklusu ”Baština” obrađene su teme o srpskoj duhovnoj tradiciji, o listu ”Brankovo kolo” (1895-1914), o krajiško-dinarskoj tradiciji, o kolonistima u Vojvodini, o ojkači i bećarcu, Unesku, Nacionalnom komitetu za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije… Zapaženo mesto u knjizi imaju putopisi iz Nemačke (Berlina) i Rumunije, kao i eseji o biblijskoj ”Pjesmi nad pjesmama” i o Božiću.
Svojevremeno, Mihajlo Pantić (1988) napisao je da Grujičićevi kritički tekstovi predstavljaju ”strasni pledoaje za svaku pojedinačnu knjigu”, a Branislav Petrović (1997) da Grujičićevi eseji mogu poslužiti ”kao inicijal za veliko spremanje po dvorcima, podrumima tavanima, tmušama i zabitima savremene srpske poezije, da se potresu školske lektire, fakultetski priručnici i antologije, da se u zamašćene izdavačke kuće unese hlora i kreča, da se dobar deo izdavačke produkcije prosledi sanitarnoj inspekciji”.
”Ruku na srce” Grujičićeva je trideseta knjiga po redu.

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |