0

Očekuju nas kvalitetni književni programi

 

Što nam Humski dani poezije u predstojećem, jedanaestom po redu izdanju donose?

 

– Tradicionalna manifestacija DHK HB Humski dani poezije po sadržaju je vrlo opsežna i ima kvalitetan program. Ustaljene sadržaje svake godine obogaćujemo novim elementima – pjesnici posjećuju uvijek nove gradove, DHK HB širi suradnju s kulturnim udrugama i književnicima. Humski dani poezije trajat će kao i obično tjedan dana. Započinju 25. listopada odlaskom naših književnika u posjet osnovnim i srednjim školama. Ove godine putovat ćemo u Sarajevo i posjetiti Katolički školski centar Sveti Josip i to tri škole Opća realna gimnazija, Srednja medicinska škola i Osnovna škola. Sljedećih dana predstavit ćemo nova izdanja u Nakladi DHK HB: 26. listopada bit će predstavljena moja nova knjiga “S neba cvjetovi”, a 28. listopada “Knjiga od sna i ljubavi” Ivana Šarolića. Između predstavljanja knjiga je četvrti Ikavski skup (27. listopada), koji oblikuje i vodi dr. Antun Lučić u suradnji s Odjelom za književnost Filozofskog fakulteta u Mostaru. Vrhunac Humskih dana poezije je Sveknjiževna večer koja okuplja brojne književnike. Večer će započeti spomenom na preminulog književnika i člana DHK HB Ferdu Kovača. Posebni gosti ove večeri su pjesnici i članovi Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora. U trećem dijelu večeri predstavit će se afirmirani pjesnici DHK HB i DHK, a završit će nastupom gostujućih pjesnika i mladih pjesnika okupljenih u udrugu Književni klub Mostar.

Unutar ovogodišnje manifestacije dat ćete prostor i mlađoj generaciji pisaca iz Književnog kluba Mostar. Zasigurno kroz svoj rad surađujete i s drugim mladim pjesnicima.

 

– Pored svojih brojnih aktivnosti, Društvo se neumorno zalaže za podizanje mlađe generacije pjesnika koji će nastaviti naš rad i dati i u budućnosti ovome gradu dostojan kulturno-književni obol. Nerijetko se govori kako je DHK HB zatvoreno društvo, posebno za mlađe članove. Međutim, književni prostor koji smo im dali u Osvitu, a i nastupi i suradnja na našim programima, govore drukčije. Ovom prigodom još jednom naglašavam da je Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne otvoreno za sve mlade pjesnike, uz svekoliku suradnju i pomoć.

 

Uskoro nas očekuju i Šimićevi susreti. Koliko će se ovogodišnji razlikovati od prethodnih?

 

– Šimićevi susreti su, također, ugledna književna manifestacija koja u svom programu ima stalna osvježenja. Ove godine gost će biti ugledni akademik Ivan Aralica, a planirana je izložba slika pokojnog Vlade Puljića. Uz pedesetu obljetnicu smrti Stanislava Šimića bit će predstavljena knjiga koju je uredio Vlado Pandžić. Osvježenje je i to što će se ovogodišnji 47. Šimićevi susreti otvoriti u Mostaru dodjelom nagrade A. B. Šimić prof. dr. Šimunu Musi za knjigu “Studije i ogledi”.

Ima li Društvo u planu još neke projekte?

– Društvo kontinuirano radi, pa su i projekti stalno pred nama. Uskoro planiramo odlazak u Kanadu na poziv Hrvatske matice iseljenika na program Dana knjige koji traju od 11. do 14. studenog 2010. u Vancouveru, Norvalu, Montrealu i Torontu. Planirana je i dalja suradnja s Aluminijem prigodom Božića, kada će biti upriličena “Božićna večer knjige i književne riječi”.

 

Planovi ostvareni

 

Kako ste Vi kao predsjednica zadovoljni učinjenim kroz 2010. godinu?
– U ovoj godini koja je bila teška u svim sferama društvenog djelovanja, Društvo je uspjelo ostvariti svoje redovite planirane aktivnosti, kao i nove koje su pristizale. Održane su sve redovite književne manifestacije Društva, osiguran je redovit izlazak časopisa Osvit, objavljeno je pet knjiga u Nakladi DHK HB i održana su brojna predstavljanja knjiga, kao i drugi kulturni sadržaji i susreti. Ne mogu biti nezadovoljna, iako se uvijek može više i bolje.

(Piše: Lidija Grgić)

Objavljeno u: Intervjui

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |