0

Novi roman Umberta Eka od juče u knjižarama Italije

Pojedinosti sižea pa čak i korice do poslednjeg momenta su držane u tajnosti, a sam pisac se starao da što  je moguće ređe za medije govori o svom novom romanu  koji se pojavljuje tačno 30 godina posle njegovog blistavog književnog debija „Ime ruže“(Il nome della rosa) blagodareći kojemu se profesor univerziteta u Bolonji , dotada popularan samo u  krugovima  naučnika –semiotičara  ,vinuo u  sazvežđa svetske književnosti.

Radnja romana „Praško groblje „ počinje da se odvija u Parizu u martu 1897. g. , a glavni junak je  izvesni kapetan Simonin,avanturista  i falsifikator novca  koji radi za tajne policijske službe   bar polovine evropskih država , istovremeno kujući zavere i pripremajući atetante .“Nastojao  sam da od njega stvorim najciničniju i najodvratniju figuru  u celoj svetskoj književnosti „,izjavio je Eko.On je dalje objansio da „likovi  tog romana nisu izmišljeni .Sve su to realne ličnosti  osim glavnog junaka , uključujući i njegovog deda,autora zagontne poslanice opatu Banuelu,od koga potiče sav savremeni antisemitizam“, naglasio je auotor „Praškog groblja“.

Tema Jevreja i antisemitizma  je kjlučna u ovom romanu, premda je Praško groblje mesto gde su sahranjeni tvorci Holema, rabini Jehida Lav ben Bacalel. Eko se od 2005. godine intezivno bavio „Protokolima sionskih mudraca“ u kojima je navodno raskrinkana svetska jevrejska zavera, a koji su ustavri bili falisfikat .On je napisao predgovor za knjigu „Tajne  istorije  sionskih mudraca „ koja je objavljena u izdanju Finaudi.

Po rečima autora , „Praško groblje „  pripada žanru romana sa produžecima  koji je bio veoma popularan od  sredinom XIX  (uparvo u takvoj formi su objavljivana mnoga dela Aleksnadra Dime)  sve do polovine XX  veka , pa su čak i ilustracije rađene u tom stilu kako bi obradovale čitaoca nostalgičnog  prema knjigama svog detinjstva .

„Devetnaesti vek je bio bogat događajima koji su više ili manje  ili  bili čudovišni i zagonenti . Tu je i nerazrešena zagonetka smrti italijanskog pisca i publiciste  Ipolita Neva, pa falsifikovani  „Prtokoli  sionskih mudraca „ koji su nadahnjivali Hitlera ,afera Drajfus i beskonačne intrige  koje  su  plele tajne polocije najrazličitijih zemalja, i masonske lože, i jezuitske zavere.Ta  i slična zbivanja   bili bi  dostoijni romana u nastavcima kad  se ne bi radilo o origanalnim dokumntima „komentariše Eko.On je obećao da će se u knjizi pojaviti „ falsifikati i zavere , efektni  preokreti ,podzemlje, leševi, brodovi koji se zaleću u vazduh iznad  vulkanskih uzvišenja ,zaklani opati,notarijusi sa veštačkim bradama, histerični satanisti,  koji predvode crna društva“…Na taj način, veruje Eko, „Praško groblje „će sa  zadvoljstvom pročitati „čak i onaj čovek koji uopšte ne sumnja da se  sve što je opisano zaista i dogodilo u stvarnosti, koji se ne razume u književnost pretprošlog veka  i koji se veoma ozbiljno odnosi prema svemu što je napisao neki tamo Den Braun“.

Idelani čitalac je za  autora „Praškog proleća „ onaj „ko zna ili sluti  da se radi o realnim događajima ,počinje da se  oseća nesigurno dok se tokom čitanja na njegovom čelu pojavljuje znoj  , izbegava da u stanu ostavi  neku prostoriju  neosvetljenu, uveren sve više i više da se nešto slično može deseiti danas, čak možda baš u ovaj čas. „ Ovo je inače šesti roman bolonjskog profesora semantike.Prethodni „Volšebni plamen kraljice Lonae „  pojavio se 2004, , a prvi koji ga je učinio slavnim, „Ime ruže“ ugledao je svet u jesen 1980.

Branko Rakočević

knjizevnost.org

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |