0

Izabran kulturni događaj godine u Sremu

Zahvalnost na doprinosu afirmacije Kolonije

Zoran Jakšić, predsednik saveta kolonije i udruženja građana “Moj Srem”, domaćin manifestacije, uručio je zahvalnice za doprinos uspehu Kolonije Siniši Filipoviću, zameniku predsednika opštine Inđija koja je snosila najveći deo  troškova,  mesnoj Osnovnoj školi i novinarima : Zorici Garašanin-Stefanović, urednici Sremskih novina i dopisinici “Blica”; Dušanu Poznanoviću, uredniku kulturne rubrike “Sremskih novina”, Radio- televiziji Inđija; Anađelki Mali, urednici i voditeljki kultne emisije Radio-Stare Pazove “Kulturna dimenzija”; Zoranu Miliću, vlasniku i glavnom uredniku mesečnika “Pazovačko ogledalo”.

Ovogodišnji, treći po redu saziv Likovno-pesničke kolonije po obimu, broju i umetničkom ugledu učesnika, nadmašio je prethodna dva, takođe plodna, raznovrsna, sveža i zanimljiva. Fasciniran brojem učesnika – pesnika, slikara, glumaca, muzičara sa visokom umetničkom reputacijom i samim esteskim ambijentom prostora u bašti Jakšića, a posebno tek sagrađenom galerijom, Nikola Mirkov, direktor Televizije Beograd je ne bez ushićenja ustvrdio : “Čuda su moguća!” Tokom tri julske večeri u selu na padinama Fruške gore u pesnički boj, stihove, kao svoje sveže snage  uvelo je više od 30 pesnika među kojima su poezijom “vojevali” i takve “vojskovođe stihova” kao što su Branislav Crnčević, Dragan Dragojlović, Petar Pajić, Dragan Jovanović Danilov, Nedeljko Popadić, Radomir Mićunović, Miodrag Mića Jakšić, Gordana Vlajić, Vladan Rakić, Marija Jurišić i drugi.

Govoreći na prigodnoj svečanosti uručenja zahvalnica, domaćin manifestacije Zoran Jakšić je podsetio i na učešće impozantnog broja od preko 20 likovnih stvaralaca iz zemlje i inostranstva među kojima su bili akademski slikari iz Bugarske : Mariana i Krasimir   Georgijev, Mladen Ralev, Dana Petkov, Božica Čobotin i Nikola Popović (vajar) iz Rumunije, Milan Đurić iz Mađarske, Franc Curk iz Slovenije, Boris Staparac iz Hrvatske…

On je posebno istakao oduševljenje nekoliko stotina posetilaca, koliko je svake večeri ispunjavalo baštu i drugi prostor doma Jakšića nastupom beogradskog aforističkog kruga koji se duhovitim žaokama treći put “zavrteo” na Satira festu u Krčedinu uz učešće Aleksandra  Čotrića, Dragutina Minića Karla, Dušana Puače, Gorana Mrakića.

Visokom renomeu kolonije značajan doprinos pored prelepe Andrijane Videnović dali su glumci popularne tv serije “Selo gori…” Mirko Babić (Dragojlo), Ivan Vučković (pop Đorđe), Miroljub Trošić (Đoda) zatim i Rale Damjanović, recitator i književnik, te prof.dr Darko Tanasković, članovi umetničke kolonije “Arte” kao i prateće manifestacije ispunjene izložbama.

Slika i skulptura afričke umetnosti “Minator”, unikatne keramike Milice Jakšić, te skulptura pod nazivom “Idol” Aleksandra Markovića. Tamburaški oprkestar “Banatski kicoši” iz Pančeva pod upravom Zorana Živkovića, Duvački orkestar “Šidski trubači” sa Mustafom Durakovićem kao prvom trubom, koncerti umetničke muzike Sare Vlajić na harfi, etno muzike “Bistrik” Bijlane Krstić, sestara Adriane i Eleonore Raković (klasična gitara i violina), uzvisili su ovu kulturni svetkovinu do one sfere estetskih doživljaja u kojoj je primetno preobraćenje lepog u uzvišeno.

Program su gledaocima sve tri večeri učinili lepšim i privlačnijim voditelji Svetlana Sretenović, Minja Subota, Svetislav Vuković, kao i urednik i selektor Kolonije Miodrag Mića Jakšić.

Stvaralaštvo žena Srbije i stari zanati

Program posvećen stvaralaštvu žena Srbije i starim zanatima planiran za četvrti dan kolonije, 25. jul, zbog kiše je odložen i održan 18. septembra sa učešćem 145 žena i dvadesetak pesnika amatera. Tog dana nastupile su ženske pevačke grupe iz Krčedina, kao i grupa “Sestre Bjelović” i “Korana”; KUD “Lala” iz Ečke se predstavio spletom igara iz Banta što je upotpunjeno izložbom ikona nastalim  na Krčedinskoj koloniji Sanje Krstić, Zore Kamber i Gordane Nenadović–Milivojčević.

Četvrta kolonija – sa nazivom “Među javom i med snom”

Idejni tvorac i realizator ove krčedinske likovno-pesničke kolonije, njen scenarista i urednik, poznati dečji pesnik Miodrag Mića Jakišić, koji je uz roditelje Ljubicu i Zorana, te brata Predraga osnivač udruženja “Moi Srem” kao izvršnog organizatora Kolonije, kaže : “Preko sto učesnika u raznovrsnom programu visokog domašaja koji je tokom tri julske večeri i jedne septmebarske duge nedelje pratilo oko hiljadu blagorodnih ljubitelja poezije, slikarstva, muzike i lepog govora, obavezuju nas da još programski unapredimo i ovu manifestaciju i učinimo je bogatijom, aktuelnijom po sadržaju samim tim privlačnijim za publiku. Na tome savet kolonije već uveliko radi, a razmišljamo da se četvrta kolonija ili pak neki njen programski segment održi pod nazivom “Među javom i med snom”. Na tu ideju je došlo više naših stalnih posetilaca nakon što su druge večeri dva njena istaknuta učesnika, dramski umetnik Mirko Babić i vrsni recitator, inače Sremac, Ratomir – Rale Damjanović , nezavisno jedan od drugog, sponatano i nenajavljeno, govorili desetak stihova Laze Kostića pod tim naslovom. Uostalom, dužni smo to Lazi Kostiću povodom 150. godišnjice njegovog rođenja, jer ipak nije dovoljno samo to što smo velikom Somborcu u čast “opesničili” celo selo Krčedin, pa u večerima tih pesničkih svečara iz Cara Dušanovg šora poezija otiče i preplavljuje sve šorove, o čemu Krčedinci cele godine divane li, divane”.

Piše: Branko Rakočević

nightlife-belgrade.com

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |