0

Изложба о В. П. Дису у Паризу

Изложба под називом „То је онај живот где сам пао и ја“ биће отворена 16. марта у Културном центру Србије у Паризу, а тим поводом штампан је и информатор о Дису и његовом времену на српском и фанцуском језику, као и књига о Српској колонији у Пти Далу објављена на француском 1916. године. Изложбу о једном од највећих српских песника 20. века, који је на својеврстан начин задужио две земље и народа, отвориће амбасадор Србије у Паризу господин Душан Батаковић.

Владислав Петковић Дис нашао се међу хиљадама српских избеглица које је прихватила Француска за време Првог светског рата. Дис је боравио у Марсеју, Ници, Паризу, као и у Српској колонији у Пти Далу. У Француској су настале неке Дисове антологијске песме, као „Међу својима“ и „Недовршене песме“, а на добротворном концерту у корист француског и српског Црвеног крста, који је одржан 24. августа 1916. године у Пти Далу, прочитан је и чувени говор захвалности француском народу кога су „Срби волели и онда када су се о њега грешили“. Ову ретку публикацију која сведочи о великом пријатељству два народа, Градска библиотека штампала је као репринт издање и први пут у преводу на српски језик. Књига објашњава зашто је Француска била друга отаџбина многим Србима и зашто данашње генерације оба народа, које ће на страницама ове заборављене брошуре наћи имена својих дедова и фамилије, треба да буду поносне на своје претке.

Изложбом „То је онај живот где сам пао и ја“, аутора Оливере Недељковић, обележава се 131. година од рођења Владислава Петковића Диса, али и сто година од објављивања прве збирке песама „Утопљене душе“, која је песнику осигурала  место у српској књижевности. Изложба је такође преведена на француски и аутентичним сведочењем одсликава Дисов живот и епоху, од родног Заблаћа и Чачка, преко Зајечара, Прлите, Пожаревца, Београда, повлачења преко Албаније, Крфа, Пти Дала и Париза, до потапања пароброда „Италија“ у Јонском мору и трагичног краја родоначелника српске модерне.

Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис“ у Паризу представљаће директор Даница Оташевић, Оливера Недељковић и Богдан Трифуновић, а на затварању изложбе  у априлу биће промовисано стваралаштво Чачанина Владана Матијевића, чије су две књиге већ преведене на француски.

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |