0

Kuća Ernesta Sabata postaje muzej

Sabatu su svetsku slavu donela tri romana – “Tunel” (1948), “O junacima i grobovima” (1961) i “Abadon, anđeo uništenja (1974)”, prevedena na 30 jezika.

Rođen 24. juna 1911. godine u Rohasu, na području Buenos Ajresa, od oca italijanskog porekla i majke italijansko-albanskog porekla.

Sabato je 1984. godine osvojio nagradu Servantes, najveće književno priznanje na španskom jeziku. Te iste godine je bio predsedavajući nacionalne Komisije za nestale osobe, čiji su radovi o zločinima diktature (1976-1983) objavljeni u knjizi “Nunca Mas” (Nikad više). To delo je poslužilo kao osnova za optužnicu tokom istorijskog suđenja bivšim šefovima vojne hunte 1985. godine. To suđenje u javnosti je poznato kao “argentinski Nirnberg”.

Oko 30.000 protivnika diktature ubijeno ili je nestalo za vreme vojne diktature u Argentini, podaci su raznih organizacija za zaštitu ljudskih prava

Fizičar postaje jedan od najvećih svetskih pisaca

Sabato je imao doktorat iz fizike, studirao je filozofiju na univerzitetu u Plati, oko 60 kilometara južno od Buenos Ajresa, ali je 1945. godine odlučio da napusti nauku i posveti se književnosti, kasnije slikarstvu, njegovoj velikoj strasti.

On je 1979. godine odlikovan ordenom Legije časti Francuske, gde je njegov roman “Anđeo tame” osvojio nagradu za najbolji strani roman tri godine ranije.

Sabato je napisao i brojne eseje, među kojima je najpoznatiji “Pre kraja” iz 1999. godine, koji se smatra njegovim “duhovnim testamentom”.

U mladosti je bio sekretar Komunističke omladine. Međutim, njegov skepticizam je preovladao, pa se često deklarisao kao “hrišćanski anarhista” ili ateista.

Uprkos slavi, Sabato je živeo skromno poslednjih nekoliko godina u kućici u Santos Lugaresu, sa svojom predanom sekretaricom Elvirom, koja mu je postala supruga.

Izvor: blic.rs

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |