0

Muzej za gromadu srpske kulture

Zgradu je 1868. godine podigao brat pisca Đorđe Popović, na mestu stare porodične kuće iz 18. veka u kojoj je rođen Sterija. U projektu vrednom oko dva milina dinara, koji finansira Pokrjainski sekretarijat za kulturu i informisanje, planirano je da se ovom zdanju povrati izgled iz vremena kada je i podignuta. Ona će se u obovljenom sjaju starog baroknog kitnjastog stila lepo uklopiti sa ostalim sličnim zdanjima i činiti jezgro nekadašnjeg Vršca. Kuća je bila u vlasništvu Banatske eparhije i vladika Banatski Nikanor je blagoslovio projekat za obnovu ovog zdanja rekavši da svaki grad, pa i Vršac, treba da čuva i neguje sećanja na dela svojih velikana kakav je bio Sterija.
Projekat obuhvata radove na obnovi krova i prostorija na prvom spratu koje će nakon renoviranja biti u funkciji muzeja posvećenog stvaralaštvu Jovana Sterije Popovića. Po završetku radova u kući će se nalaziti muzejski eksponati i autentičan nameštaj , koji je na svu sreću sačuvan. U najvećoj prostoriji biće izložene knjige, panoi i platna sa portretima pisca.
-U kući će se nalaziti i Sterijina bista i to će na neki način upotpuniti atmosferu kuće u kojoj je živeo veliki pisac – kaže član Opštinskog veća zadužen za kulturu Javor Rašajski.
Preuređeno gradsko jezgro je zanimljivim arhitektonskim rešenjima poprimilo nekadašnji, pa i lepši izgled. Tako je nekadašnji Ruski parkić, a sada velelepni Svetosavski trg postao Aleja vršačkih velikana, tu se nalazi čak pet bista, a planiraju se još tri spomenika. Tu , u nekadašnjem Ruskom parkiću, bila je i bista Jovana Sterije Popovića. Nju je 1934. godine svečano otkrio isto tako veliki srpski komediograf Branislav Nušić. Posle Drugog svetskog rata, na mesto Sterijinog, postavljen je spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, a bista Sterije prmeštena je na zabačenu lokaciju u Gradskom parku.
Rašajski je potvrdio da je Žarko Zrenjanin stvarno sahranjen na tom mestu gde mu je i postavljena bista, a Boračka organizacija se energično zalaže da tu i ostane. Neki misle da je zemnim ostacima mesto na gradskom groblju, a ne u parku, gde su reprezentativni spomenici onih koji su ostavili duboke tragove u kulturi grada pod Kulom.
-Ideja je da Steriju vratimo tamo gde je i bio, a Zrenjanina pomerimo petnaestak metara desno. Ne vidim ništa sporno u tome, zaključuje Rašajski.
Izvor: dnevnik.rs, autor: R. Jovanović

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |