0

38. “Pesnička štafeta”

Pobednički radovi uz prigodne poklone za nagrađene učenike biće predstavljeni na velikoj završnoj svečanosti “Pesničke štafete” koja će biti održana 5. aprila u 11 časova u Kulturnom centru Zrenjanina.

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” je povodom ovogodišnje manifestacije objavila roman Jasminke Petrović “Bezobrazne note i nevaljale ajkule”.

* * *

„Pesnička štafeta“, manifestacija Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ najstarija je manifestacija u Zrenjaninu namenjena najmlađima, a zajedno sa “Zmajevim dečjim igrama” ubraja se u manifestacije sa najdužom tradicijom u Srbiji.

Od prve „Pesničke štafete“ koja je održana 1975. godine, u kontinuitetu, najbolji pesnici za decu bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Kolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović i mnogi drugi.

Dana 26. marta 2012. godine otpočinje  trideset i osma „Pesnička štafeta“.
Ovogodišnja gostujuća pesnikinja manifestacije je Jasminka Petrović, koja je već godinama među najpriznatijim stvaraocima za decu i mlade u Srbiji.
Pedeset i sedam osnovnih škola Srednjeg Banata prijavilo je svoje učešće na „Pesničkoj štafeti 2012“. Pored osnovnih škola na području grada Zrenjanina, učestvuju još i škole iz opštine Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Bečej i Titel.

Kako je manifestacija „Pesnička štafeta“ namenjena učenicima nižih i viših razreda osnovne škole i  realizuje se u koordinaciji sa prosvetnim radnicima, ona predstavlja ujedno i kreativni doprinos nastavi maternjeg jezika i književnosti. Učenicima je omogućeno da upoznaju reprezentativne savremene stvaraoce književnosti za decu i mlade i da im predstave svoje stihove, ali pored literarnog, i svoje likovno, folklorno i drugo stvaralaštvo. Afirmacija stvaralaštva za decu i dečjeg stvaralaštva osnovna je ideja ove manifestacije.

Kroz saradnju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ sa šest opština Srednjeg Banata promoviše se takođe i multikulturalnost i uvažavanje različitosti. Važnost ove manifestacije danas je možda i veća no što je pre bila. Literatura za decu danas nije sredtvo za kraćenje dokolice, jer je ponuda vizuelnih medija atraktivnija, izazovnija i agresivnija, ali knjiga je jedina u stanju da obogati dečje saznanje, njihov rečnik i potakne maštu. Ako mislimo na budućnost, ona svakako pripada komunikativnim, elokventnim, pametnim i obrazovanim ljudima, a njih nema ako im se od malih nogu ne pomogne da takvi i postanu (Dušan Pop Đurđev, pesnik za decu i mlade  o “Pesničkoj štafeti”).
Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ trideset i sedam godina u kontinuitetu istrajava na tom putu.

Jasminka Petrović

Jasminka Petrović rođena je 1960. godine u Beogradu. Studirala je španski jezik i književnost. Bavila se marketingom i novinarstvom. Bila je urednik dečje emisije na radiju. Pisala je za mnoge dečje časopise. Učestvovala je u različitim programima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Uređivala je časopis Natinal Geographic Junior. Napisala je jedanaest knjiga za decu koje su prevedene na mnoge strane jezike. Dobila je nekoliko nagrada.
Knjige Jasminke Petrović:
1. Giga pravi more (Tim talenata Beograd) – antiratna priča
2. Škola – Bez dlake na jeziku (Kreativni centar) – humoristički prikaz škole
3. Seks za početnike (Kreativni centar) – priručnik o seksualnosti. Knjiga je prevedena na 23 svetska jezika
4. Bonton (Kreativni centar) – knjiga o lepom ponašanju. O ozbiljnoj temi govori se na veseli i duhovit način
5. Kaži teti «Dobar dan» (Kreativni centar) – autobiografske priče iz detinjstva. Knjiga je nagrađena za najduhovitiju dečiju knjigu 2004.
6. Mame (Odiseja) – knjiga koja pomaže da deca bolje razumeju svoje mame
7. Samo moja knjiga (nevladina organizacija Grupa 484) – knjiga/sveska koja uči decu o toleranciji, različitosti, hrabrosti, ljubavi…
8. Dugina dolina – Velika šahovska avantura (Svet igračaka) – prevedena na švedski jezik. Bajka kroz koju deca ulaze u svet šaha
9. Kako postati i ostati glup Jasminka Petrović i psiholog Ana Pešikan – (Kreativni centar) – Nagrađena za najbolje delo iz oblasti popularne nauke 2006, priručnik koji uči decu kako da uče.
10. O dugmetu i sreći (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva) – priča o dečaku Jovanu koji ima cerebralnu paralizu.
11. Ovo je najstrašniji dan u mome životu (Kreativni centar) – roman za tinejdžere koji na duhovit način obrađuje probleme odrastanja. (ćirilica) Nagrade: najbolji dečiji roman na Zmajevim dečjim igrama 2006; Mali princ za najbolju knjigu u regionu (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) i Dositejevo pero (u žiriju je bilo preko stotinu dece).

U pripremi su knjige:
1. Riba ribi grize rep (Kreativni centar) priče koje pomažu deci da prebrode svoje nedostatke. Darko ima višak kilograma ali veoma zanimljivo priča priče, Kaća ima klempave uši ali brzo trči…
2. Serija knjiga za decu koja žive u dijaspori a potiču iz Srbije. Edicija: ČITAM, PIŠEM, GOVORIM (Kreativni centar).
3. Tanja je sve tanja – (Odiseja) tinejdžerski roman o anoreksiji
4. Priručnik za roditelje (o zdravlju, bezbednosti i psihičkom razvoju dece od rođenja do pete godine) (Unicef)

Timski projekti:
– saradnik na izradi čitanke za III razred Reka reči (Klett);
– u knjizi Nenciklopedija (Laguna) objavljena dva teksta);
– u čitanci za IV razred Čarolija čitanja (Zvod za udžbenike i nastavna sredstva, Podgorica) objavljena jedna priča
– kao proizvod kreativnih radionica sa decom nastale su dve knjige.
– U saradnji sa biologom Mariniom Drndarski nastala su dva ekološka priručnika (Recan Fond za povraćaj i reciklažu limenki);

U pripremi su prevodi na švedski jezik za knjige Seks za početnike (Kreativni centar) i Mame (Odiseja)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |