0

Deset najgunđavijih pisaca

Novinarka Emily Temple počela je s popisom najgunđavijih živućih pisaca na kojem su se našli Jonathan Franzen, Michel Houellebecq, V.S. Naipaul (o čijoj je neugodnosti napisana cijela knjiga!), Martin Amis i drugi. Temple je nastavila posao i napravila popis deset najgunđavijih pisaca u povijesti. Popis sadrži pisce koji su uspijevali biti neugodni i u osobnoj komunikaciji, i u književnim djelima.

Započinjemo dvojicom američkih književnika koji su vlastiti imidž gunđala izgradili, između ostalog, i jedan na drugome. To su nedavno preminuli Gore Vidal (o čijem gunđanju smo već pisali ovdje) i Norman Mailer koji se ističe fizičkim napadom na Vidala te pravim popisom smrtnih neprijatelja. Mailer je navodno čak bio i inspiracija za izraz ‘muška šovinistička svinja’ koji je skovala feministička kritičarka Kate Millett kako bi opisala dotičnog (o sukobu Mailera i feministica snimljen je i dokumentarni film Town Bloody Hall).

Slijede mizantropske autorice, Gertrude Stein i Patricia Highsmith. Highsmith je zaključila kako njeno pisanje “ide mnogo bolje kad ne mora pričati s ljudima”, a Stein se voljela družiti samo s osobama koje “ne mogu reći ništa lijepo o nikome”.

Dorothy Parker i Vladimir Nabokov voljeli su, pak, mučiti svoje kolege i suradnike. Novinari koji su intervjuirali Parker čupali su kosu kad bi ona na pitanja poput “Odakle crpite inspiraciju?” odgovarala “Iz potrebe za novcem, dragi moj!” Nabokov je volio kritizirati autore koje ne voli, ali nije bio sklon hvaljenju autora koje voli. Isto vrijedi za urednike s kojima je radio.

Naposljetku, dolaze autori čija se spisateljska karijera temelji na gunđavosti. Cinizam i položaj autsajdera čine ogroman dio opusa Charlesa Bukowskog. Christopher Hitchens također temelji svoje tekstove na frustracijama te govori: “Mnogi ljudi zauvijek pamte svoju prvu ljubav. S druge strane, ja ću zauvijek pamtiti svoju prvu mržnju!”

Ogorčenost Thomasa Bernharda neodvojiv je dio njegovih tekstova o Austriji, kulturi i životu, kao i njegovog karaktera. Na primanju austrijske državne nagrade, Bernhard je rekao: “Ovo je sve smiješno kad se čovjek sjeti smrti.”

Na kraju imamo Mauricea Sendaka, čovjeka koji je svoj cinični i neugodni stav prenio u literaturu za djecu. Ishod tog nezamislivog spoja su vrlo neobične priče koje intrigiraju i djecu i odrasle.

Popis gunđavih živućih pisaca pronađite ovdje, a najveće gunđavce svih vremena pronađite ovdje.

 

 

 

izvor: Flavorwire/booksa.hr

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |