0

Knjiga kao izvozni proizvod

Srpska književnost imaće status počasnog gosta i na ovogodišnjem sajmu u Sofiji i u Solunu 2012. godine. Sajmovi su odlična prilika za predstavljanje naših pisaca, knjiga i kulture uopšte, ali i zahtevan zadatak koji podrazumeva duge pripreme.

Pisci su do sada sami krčili puteve do domaće i inostrane publike. Književnik Goran Petrović kaže da je njegovo iskustvo sasvim lično.

“U jednoj prilici pomogao mi je Milorad Pavić, pre 15 godina, i onda su knjige počele jedna drugu da prate”, rekao je Petrović.

Iz Ministarstva kulture pokušavaju da daju sistematsku podršku piscima, odnosno svima onima koji su, kako kažu, učesnici u “stvaranju bolje klime za razumevanje naše kulture”.

“Omogućićemo prevodiocima da u toku rada budu u direktnom kontaktu sa piscima i sa stručnjacima iz određenih oblasti. Svi oni će boraviti u Sremskim Karlovcima u posebno prilagođenim uslovima za takve aktivnosti”, rekao je Zoran Hamović iz Ministarstva kulture.

Literarni agent za Jugoistočnu Evropu Dagmar Šruf kaže da je, od kada literarni agenti ugovore objavljivanje knjige u prevodu, pa do njene pojave, potrebno najmanje godinu dana intenzivnog rada prevodilaca, lektora, izdavača i stručnjaka za marketing. Kraći rok uvek ugrožava kvalitet knjige.

Pisci smatraju da je od suštinske važnosti da prevod bude dobar, jer je to usluga svima.

“Loše prevedena knjiga loša je usluga i piscu i čitaocu i srpskoj književnosti i izdavaču u inostranstvu”, rekao je pisac Goran Petrović.

“Mora se voditi računa da izdavač bude neko ko će podržavati knjigu, da se ne bi dogodilo da imamo samo povratni efekat, da samo ovdašnje novine punimo vestima da je knjiga izašla, a ona tamo potpuno potonula”, istakao je Petrović.

Za sada postoji više od 150 zahteva stranih izdavača da objave dela srpskih autora. Za sada je sigurno da će se na nemačkom uskoro pojaviti Pavlovićeva poezija, Petrovićeva “Sitničarnica kod srećne ruke”,  putopisi Miloša Crnjanskog.

Za druge prevode, do Lajpciga ostalo je manje od godine.


(RTS.rs)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |