0

Venu ruže čekajući knjigu

 

Ibrahim Spahić, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH, rekao je da je ovo teško vrijeme za knjigu, pisce i izdavače. Istaknuo je da su predstavnici Kulturnog foruma prije dva dana od ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića zatražili da podrži njihovu akciju da PDV na knjigu bude ukinut ili sa 17 smanjen na pet odsto.

“Ministar Nović nam je rekao da je naš prijedlog otvoren i da će ga podržati, ali da ne očekujemo da će se ukidanje ili smanjenje PDV-a na knjigu desiti za nekoliko mjeseci”, kazao je Spahić.

I književnik Mirsad Bećirbašić smatra da je teško vrijeme za knjigu i pisca u BiH, te da je ruža za koju pisci i izdavači daju knjigu simbolična kao i penzija koju većina bh. penzionera dobija.

“Za katastrofalno stanje naše izdavačke djelatnosti krivi su podjednako i pisci i izdavači. Pisci pišu sve gore, a izdavači izdaju ono što im predloži država”, naglasio je Veselin Gatalo, mostarski književnik, koji tvrdi da se većina pisaca više bavi politikom nego pisanjem.

U Republici Srpskoj Svjetski dan knjige i autorskih prva obilježile su uglavnom veće biblioteke i poneka knjižara, dok je u ostalim institucijama kulture, ali i u Udruženju književnika RS obilježavanje izostalo.

U Banjaluci niko nije poklanjao cvijeće, ali su u knjižari “Kultura” odlučili da za ovaj dan svojim kupcima poklone sniženje od 10 odsto na sva izdanja, dok je knjižara “Littera” snizila cijene pojedinih izdanja.

I u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci su posvetili posebnu pažnju ovom danu.

“Dan knjige proslavljamo otvaranjem Dječjeg odjeljenja NUB RS u banjalučkom naselju Borik. Ciljano smo odabrali upravo taj datum, jer smo mislili da nema boljeg načina da ga obilježimo”, rekla je zamjenica direktora NUB RS Ljiljana Petrović-Zečić, dodavši da je, uz otvaranje Dječjeg odjeljenja NUB RS, isti dan u biblioteci održana i društvena tribina.

Zaposlenima u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini na pamet je pala simpatična ideja da Svjetski dan knjige obilježe na taj način što će u zamjenu za knjigu upisivati nove članove u biblioteku.

“Dovoljno je da naši čitaoci poklone biblioteci jednu svoju knjigu pa da budu upisani na godinu dana. Naravno, knjige mogu da poklone i svi drugi koji će na taj način učestvovati u obogaćivanju fonda biblioteke”, saopštili su iz bijeljinske biblioteke.

Za razliku od jučerašnje proslave Dana knjige u Srbiji, u kojoj su pisci imali centralno mjesto čitajući svoja djela i potpisujući knjige u knjižarama širom zemlje, ovdašnje pisce niko nije angažovao, a ni sami nisu bili zainteresovani ni za kakve proslave, jer, prema njihovim riječima, nemaju razlog da se raduju Danu knjige u zemlji gdje se ubija knjiga.

U Podružnici Udruženja književnika RS u Banjaluci istakli su svoju ogorčenost povodom novanastale situacije u vezi sa finansiranjem, odnosno nefinansiranjem njihovih izdanja, jer su im pomoć za izdavanje knjiga, prema njihovim riječima, uskratili i grad i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

“Kako da slavimo Dan knjige kada knjige više ne možemo ni objavljivati? Nema nas ni na jednim ‘jaslama’. Saučestvujemo u bolu koji trpi knjiga, ali ne učestvujemo u kreiranju tog bola. Knjige i pisci su poništeni u RS”, rekao je Milenko Stojičić, predsjednik UK RS – Podružnica Banjaluka.

On je dodao da nakon objavljenih desetina knjiga Udruženja, cijelih devet kola u kojima su objavljeni poetski, prozni i kritički zapisi književnika i književnih kritičara u RS, “neko odlučuje da piscima dodijeli nulu za izdavaštvo i tako osujeti jednog od trenutno najozbiljnijih izdavača u RS”.

Pisci smatraju da smo, sudeći po skromnosti uz koju je ovaj dan obilježen, stanju autorskih prava i činjenici da većina ljudi nije ni čula za Svjetski dan knjige, “mi još daleko od UNESCO-ove ideje da ovim danom svakoga, a posebno mlade, potakne na čitanje, da unaprijedi izdavaštvo i zaštiti intelektualno vlasništvo kroz zaštitu autorskih prava”.

Godišnjica “Svjetlosti”

U okviru 22. sajma knjiga i učila u Sarajevu jučer je obilježeno 65 godina postojanja Izdavačke kuće “Svjetlost”. Tim povodom u dvorani “Mirza Delibašić” prikazana je retrospektivna izložba djela koje je ova izdavačka kuća odštampala u proteklih 65 godina.

Za danas je na štandu TDK “Šahinpašić” zakazano druženje književnice Gordane Kuić, autorice međunarodnog bestselera “Miris kiše na Balkanu”, sa posjetiocima ovog sajma.

Ideja

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO jučer je u više od stotinu zemalja proslavila Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije.

Svjetski dan knjige proslavlja se u cijelom svijetu 23. aprila prema odluci UNESCO-a iz 1995. godine. Na ideju da bude obilježen dan kada su preminula tri velika književnika Migel Servantes, Vilijem Šekspir i Garsilasko de la Vega, došli su daleke 1926. godine knjižari u Barseloni, koji su odlučili da svakom kupcu knjige taj dan poklone po jedan cvijet.

Svjetski dan knjige u brojevima:

  • 1926. – knjižari došli na ideju da obilježavaju ovaj dan
  • 1995. – ustanovljen Svjetski dan knjige
  • 100 – zemalja obilježava Svjetski dan knjige
  • 3 – velika književnika preminula na ovaj dan
     

(Mirsada Lingo, Tanja Stupar-Trifunović – nezavisne.com)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |