0

Sva Pištalova dela

 

Šaponja je istakao da je šira čitalačka publika upoznala Pištala tek kroz roman „Tesla, portret među maskama” iz 2008. godine.

“Zahvaljujući Ninovoj nagradi obišli smo čitavu Srbiju, održali književne večeri u više od 40 gradova. Mnogi su tek tada otkrili njegov specifični stil, vatromet reči koje nose i senzaciju i smisao, ali to se u zametku vidi još u prvoj knjizi ovog autora u kojoj je svaka rečenica kao slika, kao spot”, rekao je on.

U projektu započetom pre dve godine objavljeni su romani „Tesla, portret medju maskama“, za koji je Pištalo dobio Ninovu nagradu i „Milenijum u Beogradu“, novele „Korto Malteze“ i „Aleksandrida“, zbirke priča „Manifesti“, „Kraj veka“, „Vitraž u sećanju“ i „Priče iz celog sveta“.

Poslednji tom izašao je nedavno pod naslovom „Čajevi Marsa / Noći“ i obuhvata prvu Pištalovu knjigu „Slikovnica“ iz 1981. i prozu „Noći“ iz 1986. godine.

Čakarević je uporedio pojavu Pištala i drugih postmodernista na književnoj sceni 80-ih godina 20. veka sa energijom novog talasa u muzici, posebno sa grupom „Šarlo akrobata“. Pisac je izjavio da mu se sviđa to poredjenje, a da bi on dodao i zabrebačku grupu „Haustor“.

Pištalo je krajem 80-ih bio jedan od osnivača grupe „Beogradske manufakture snova“, koja se smatra zenitom srpskog postmodernizma, a počekom 90-ih, po izbijanju rata, otišao je u Ameriku. Trenutno živi na relaciji Srbija – SAD, gde predaje na univerzitetu u Vusteru.

(b92.net)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |