0

Велики писац између рулета и жена

 

Редитељ Хотиненко истиче да се одлучио да снима филм о Достојевском зато што је овај велики писац имао врло богату и драматичну биографију која је интересантна и нашим савременицима.

– Руски менталитет и карактер обично не схватају или мало разумеју на Западу, али Достојевског су схватили, прихватили и разумели, и за Запад је он најважнији руски писац – сматра Хотиненко, и додаје да је писца одликовао универзални дух и да у његовом животу има много тога што може да привуче пажњу и данашњих гледалаца: љубав, новац, политика, стваралаштво, губици…

Према речима редитеља, Достојевски је био и потресан пример људске храбрости која може помоћи Русији да што боље схвати себе и своја садашња стремљења.

Хотиненко додаје да га у животу писца „Злочина и казне” интересују и оне чињенице које ће га представити као обичног човека.

– Не желим да Достојевски у филму има третман споменика. Важне су ми његове слабости, одушевљења, све оно што га је чинило блиским свакоме од нас: како је играо рулет и губио, писао жени писма и како се понижавао. Сензација неће бити много, али мало ко зна да је у писца „Коцкара” чак 13 година била заљубљена Софија Круковска, касније Ковалевска, која је оставила најобјективније личне успомене на њега. Ова љубавна авантура и њено виђење писца могу бити сензација – објашњава редитељ, и додаје да ће важну улогу у филму и серији, као и у животу Достојевског, имати жене.

Достојевски је имао многе краткотрајне и пролазне авантуре, а то његово лице заводника мало је познато читалачкој јавности, па ће аутори филма и серије покушати да попуне ту празнину.

– То не значи да нам је намера да од Достојевског направимо Казанову – каже Хотиненко, који сматра да је пишчев живот био роман, много занимљивији од многих његових дела.

Достојевског у филму и серији игра Жења Миронов, а прву жену Достојевског, хистеричну Марију Исајеву, Чулпан Хаматова, која истиче „да скоро ниједан руски писац није имао складан и срећан живот у браку који би му омогућио да се у целини посвети писању”.

– Моја јунакиња је „испијала крв” Фјодору Михајловичу, годинама га приморавајући на заједнички живот. Она је злоупотребљавала чињеницу да он дуго није имао никаквих контаката са женом. Волео ју је свим срцем, после познанства у прогонству довео ју је из сибирске недођије у Петербург, а њихов брак се временом претворио у брачно изгнанство. Писац „Записа из мртвог дома” и „Идиота” растао се са Маријом као да је бежао од зла – објашњава Хаматова.

После развода са Исајевом, Достојевски је имао авантуру са Аполинаријом Сусловом, после чега се други пут оженио. Жена његовог живота постала је Ана Сниткина (у филму и серији игра је млада глумица Ала Југанова), која му је родила четворо деце и створила идеалну атмосферу за његову посвећеност главној страсти – писању.

————————————————–

Почаст као и за руске цареве

Фјодор Достојевски је умро од проблема са плућима који су били изазвани његовим епилептичним нападима. Сахрањен је на гробљу „Тихвин” при манастиру Александар Невски у Санкт Петербургу, а процењује се да је сахрани присуствовало 40.000 људи, што је у то време била почаст која је одавана једино руским царевима. На његовом надгробном споменику пише: „Заиста, заиста вам кажем, ако зрно пшенично, паднувши на земљу, не умре, онда једно остане; ако ли умре, много рода роди.” (Јеванђеље по Јовану XII, 24), што је и епиграф његовог последњег романа „Браћа Карамазови”.

 

(И. Аранђеловић – politika.rs)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |