0

Kdo ali kaj bere literaturo?

V jubilejnem letu ostajajo literarni nastopi osrednji del festivala, med 31. avgustom in 5. septembrom bo prireditev obiskalo trideset avtorjev, omeniti pa je treba tudi program Nagrajenci se vračajo: ob obletnici so organizatorji uspeli priklicati devet dobitnikov vileniške nagrade. Prva bosta v Klubu Cankarjevega doma prihodnji četrtek zvečer nastopila Josip Osti in Pavel Vilikovský, septembra bodo gostovali Ana Blandiana, Karl-Markus Gauß in Ilma Rakusa, januarja prihodnje leto pa še Tomas Venclova, Andrzej Stasiuk in Goran Stefanovski. Uveljavljeni evropski prozaisti, pesniki, dramatiki in esejisti v Ljubljani ne bodo le nastopili na literarnem večeru, ampak bodo tu napisali tudi nova besedila, ki bodo objavljena prihodnje leto.

Prejšnji festivali so se v razpravljavskem delu spraševali o avtorju in posredniku, letos pa je mednarodni komparativistični kolokvij (pripravljata ga Tone Smolej in Ana Č. Vogrinčič) naslovljen z vprašanjem Bralec: Kdo ali kaj bere literaturo? Kdo bere, sploh še kdo bere, kako beremo in kako te bralne navade spreminjajo naše dojemanje literature, pa so nekatere od tem, o katerih bodo razmišljali gostje okrogle mize Srednjeevropske pobude pod vodstvom Tanje Lesničar Pučko.

Pomembna je »živa literatura«

Med vileniškimi novostmi je program Read Me Live/Beri me v živo, v katerem Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z litovskimi (pesniška jesen v Druskininkaiju), irskimi (festival Cúirt v Galwayju) in italijanskimi soorganizatorji (Ex Border v Gorici) v prihodnjih dveh letih pripravlja projekt izmenjave pisateljev med festivali in spletno stran, posvečeno »živi« literaturi. Program je financiran v sklopu programa Kultura 2007-2013 evropske komisije.

Predstavitvi porabske, rezijanske in beneške literarne ustvarjalnosti je lani sledila predstavitev ustvarjalnosti Slovencev po svetu, najprej argentinske izseljenske skupnosti, letos pa Lev Detela z Dunaja osvetljuje fenomen slovenskih pisateljev, ki živijo in ustvarjajo v državah Evropske unije.

Naslov letošnje antologije vileniške prireditve je težko berljiv, Ffiniau aflonydd (po slovensko ima knjiga naslov Menjave meje), urednik Veno Taufer pa v njej predstavlja izbor oziroma osrednje avtorje valižanske literature. Na Kras bodo med festivalom prišli Angharad Price, Lloyd Jones, Sian Melangell Dafydd, Wiliam Owen Roberts in direktorica Wales Literature Exchange Sioned Rowlands.

(delo.si)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |