0

Ivanu Rastegorcu uručena nagrada Vasko Popa

Prema njegovim rečima, Vršac je grad bogate kulturne tradicije, velikih umetnika, među kojima je i Vasko Popa, i dodao da se nada da će ova nagrada Ivanu Rastegorcu biti podsticaj za dalje stvaralaštvo.
Nagrada, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, tradicionalno se za najbolju zbirku pesama na srpskom jeziku uručuje 29. juna, na rođendan Vaska Pope.
Pesnik Ivan Raštegorac je rekao da se, začaran tek otkrivenom poezijom Vaska Pope, kao gimnazijalac pridružio onima kojima se tada učinilo da je lako pisati pesme na njegov način.
– Popina pesma se lako uvuče čitaocu pod kožu. Posegao sam u svojim početnickim pesmama za tim stihom i tim načinom i ljuto se prevario, jer jednostavna zavodljivost Popine pesme brzo isključuje iz igre. Tada nisam mogao ni da slutim da ću jednog dana u pesnikovoj rodnoj i lepoj varoši dobiti priznanje sa Popinim imenom, rekao je Raštegorac.
Prema njegovim rečima, ta nagrada je opstala i opstaće u vremenu zahvaljujući plemenitim ljudima, darodavcu nagrade, Fondaciji Hemofarm, uglednom žiriju, Društvu “Vršac lepa varos”, Skupštini opštine Vršac i drugim poštovaocima poezije.
Na uručenju nagrade glumica Rada Đuričin recitovala je stihove iz nagrađene zbirke, a nastupili su i učenici vršačke Muzičke škole “Josif Marinković”.


(Glas-javnosti.rs)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |