0

Europa traži slobodu za Predraga Matvejevića

Serracchiani je, kako prenose talijanski mediji, pismo Lady Ashton poslala nakon što je objavljena presuda Matvejeviću kojom je kažnjen zbog klevetanja književnika Mile Pešorde. Matvejević je u dnevniku »Jutarnji list« još 10. studenoga 2001. godine u tekstu pod naslovom »Naši talibani« Pešordu proglasio »talibanom«, »kvislingom«, »poticateljem zločina«, »osobom kojoj bi trebao suditi neki poseban viši sud od Haaga«.

Zastupnica Serracchiani, koja je i članica mješovite eu-hrvatske delegacije, napisala je da je presuda protiv Matvejevića, »čovjeka kulture, profinjenog pisca i čvrstog zagovaratelja europskih ideala, preteška za Hrvatsku kao zemlju koja želi postati 28. članica Europske unije«. Osim dužine postupka, europarlamentarku više zabrinjava činjenica da Hrvatska u ovom slučaju nije poštivala slobodu izražavanja, što je jedan od temelja svake demokracije. To pravo priznaje i članak 19. Opće deklaracija o ljudskim pravima, kao i članak 11. Povelje EU o temeljnim pravima.

– Vjerujem u snagu demokracije u prijateljskoj zemlji Hrvatskoj, te se nadam da će uz već uložene napore na zadovoljavanju kriterija za članstvo u EU biti, prije okončanja pregovora u 2010. godini, učinjeni još neki, posebno u pravosuđu, dodala je Serracchiani.

(A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ – novilist.hr)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |