0

Književna kritika u posljednje vrijeme postaje marketinški servis

Susreti su i ove godine imali međunarodni predznak pa su uz domaće književne kritičare okupili i kritičarska imena iz inozemstva, poput Ernesta Barića, šefa Kroatistike iz Pečuha, Stjepana Blažetina, koji pripada istom krugu, Tomislava Žigmanova iz Subotice te Perine Mejić iz Mostara. Uz predstavljanje zbornika 12. susreta, kritičari su se bavili i književno-kritičkim pristupom izdanjima pečuške kroatistike od 1990. do 2010., književnim portretom Stjepana Blažetina, a prisjetili su se i nedavno preminulog književnika i kritičara Branimira Donata, dobitnika Nagrade Julija Benešića iz 2000. Na središnjem okruglom stolu “Književna kritika danas” Perina Mejić iznijela je bosanskohercegovačka iskustva, naglasivši kako književna kritika nerijetko u posljednje vrijeme postaje marketinški servis.
“Ljudi dolaze da im napišete književnokritičku reklamu, a kada je napišete, slijede iznevjerena očekivanja”, rekla je Perina Mejić. U radu okruglog stola sudjelovali su i Vinko Brešić, Goran Rem i Katarina Aščić. Zvonimir Stjepanović upozorio je na sve osjetnije silnice “marketing-mixa” te kako je posljednjih godina hrvatska književna produkcija silno narasla.
“Može li se u svoj toj produkciji ukazati na kvalitetu, estetiku i etiku? Iako prava vrijednost nikada ne propada, na nju treba stalno ukazivati, a tu književna kritika ima važnu ulogu”, zaključio je Stjepanović.S.Župan


(glas-slavonije.hr)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |