0

Kao da se ništa nije desilo

Od kada je 7. oktobra saopšteno da je upravo on dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Mario Vargas Ljosa neprestano je u centru pažnje. Kako je sam priznao, dogodila se mala revolucija u njegovom životu. Ali, on i dalje dva puta sedmično ustaje u 5:30h u svom stanu na Menhetnu, da bi pripremio svoja predavanja na predmetima „Borhesov magični realizam“ i „Kreativno pisanje i tehnike pisanja romana“.

„Zaista je neobično kada tako neposredno osetite šta globalizacija zapravo znači. Desilo se mnogo komičnih situacija. Dobio sam čak i ponudu da novac od nagrade u iznosu od 1,5 miliona dolara uložim u jednu fabriku sladoleda“, izjavio je Ljosa.

Ipak, ništa od toga ne utiče na njegovo predavanje. Ljosa je profesorsku karijeru započeo u Britaniji, tokom šezdesetih godina, a potom je predavao i na univerzitetima u Harvardu, Kolumbiji i Džordžtaunu. Na privatnom Univerzitetu Prinston predavao je kao gostujući predavač od 1992. godine, a ove jeseni osnovao je katedru za Latino-američke studije.

„On od nas traži da dekonstruišemo priče i izbliza pogledamo sve detalje, način na koji narator pripoveda događaje, koje vreme koristi, koliko je visok nivo realnosti u priči i slično. Zaista je odličan profesor“, kazala je dvadesetjednogodišnja studentkinja Džulija Kaplan.

Studenti ovog univerziteta sada gledaju na svog profesora kao na dobitak na akademskoj lutriji, na kojem im zavide mnoge bivše kolege.

„Probudio sam se tog jutra i video da su mi stigle dve poruke od roditelja u kojima je pisalo da je moj profesor dobio Nobelovu nagradu! Nisam mogao da verujem! To je sjajno“, sa oduševljenjem priznaje devetnaestogodišnji Erik Valš.

(B92)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |