0

Đunti hoće “Prosvetu”

– Od početka smo bili zainteresovani da kupimo “Prosvetu”, ali smo se prilikom prve privatizacije povukli, jer su bili nejasni zahtevi a cena previsoka – izjavio je Đunti za “Novosti”.

 

– Kada smo saznali da je priča sa “Medijom” završena, odlučili smo da ponovo razmislimo. Sastali smo se sa direktorom Agencije za privatizaciju i dali mu svoj predlog, naglasivši da ne treba gubiti vreme i da je – i pored toga što “Prosveta” sobom nosi ugled i tradiciju – nemoguće da opstane bez štampanja i prodaje knjiga.

PODSEĆA NA MLADOST – POSLEDNJI put sam bio na beogradskom sajmu 1984. godine – seća se Serđo Đunti. – Pre toga dolazio sam pune 23 godine zaredom. Po mom mišljenju, ovo je najlepša građevina u kojoj se odvija jedan evropski sajam knjiga. Sarađivali smo sa svim važnijim jugoslovenskim izdavačima, u to vreme sam, možda, bio bolje upoznat sa izdavačkom situacijom u tadašnjnoj Jugoslaviji, nego u Italiji. Beogradski sajam me podseća na mladost.

“Evro Đunti” je, po rečima njegovog vlasnika, spreman da ponudi strateško partnerstvo ovoj izdavačkoj kući. Njihov predlog je da oni postanu vlasnici 51 odsto kapitala, dok bi državi preostalo 49 procenata. Pitanje je, međutim, šta bi se u tom slučaju dogodilo sa 15 odsto akcija malih akcionara, koje im se više ne mogu oduzeti.

– Spremni smo da uložimo sredstva da se “Prosveta” podigne na noge. Uložili bismo u proizvodnju, obnovili izdanja za koja “Prosveta” ima autorska prava, renovirali sve knjižare.

Ni 74 zaposlena u “Prosveti” za Đuntija ne predstavljaju problem.

– Preuzeli bismo oko četrdesetak zaposlenih, a o preostalima bi se pobrinula država, ukoliko prihvate strateško partnerstvo.

(Novosti)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |