0

Kada pisci biraju – Brković: Anarhizam na različite načine

Balša Brković je preporučio svoje favorite popularne kulture. Kada je riječ o književnosti, dileme nema…

“To je svakako Cormac McCarthy i njegov roman “Put”. Za ovo izvanredno štivo McCarthy je dobio i Pulicerovu nagradu za kjniževnost 2007. godine. To vrijedi pročitati.”

Iako priznaje da je zaljubljenik u sedmu umjetnost, kada je u pitanju preporuka filma, bilo je potrebno malo vremena za razmišljanje. Ipak izbor je pao na “Fight club” film Davida Finchera iz 1999. godine.

“Oni koji nijesu gledali “Fight club” naprosto moraju to učiniti, a oni koji su ga gledali, neka učine to ponovo. Taj film ima anarhičnu fakturu koja je meni bliska. A njegova sudbina slična je onoj koju je doživio “Blade runner”. Oba filma u početku i nijesu baš zapaženo prošla, ali su danas to kultna ostvarenja.”

Da je muzika važan dio njegove svakodnevice, govori i to da svako njegovo pisanje neizbježno prate note.

“Imam pristojnu kolekciju diskova, i svaki put kada nešto pišem znam šta će od muzike biti na meniju. Jer, za svaki red koji napišem, tačno znam koja mu muzička dionica odgovara.”

A na tom meniju se uglavno nađe neko od jazz velikana.

“Svakako je to majstor Jean “Django” Reindhardt, Chet Baker ili neko od ostalih imena jazza. Imamo sreću da je region prepun fantastičnih jazz koncerata, pa je to odlična prilika da se čuje kvalitetna muzika.”

Pečat anarhizma uočljiv je i u odabiru muzike.

“Meni je zaista fascinantna veza između jazza i anarhizma. U oba slučaja njihov vrhunac, ono najbolje što su dali, odavno je prošlo, ali su i dalje svuda oko nas opipljivi ostaci tih genijalnih tvorevina.”

b92.net

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |