0

Otvaramo Otvorenu radionicu!

Otvorena radionica ima vrlo zanimljivu i neobičnu priču. Naime, do 2002. postojala je kao radionica za preradu kože, a tada se na zahtjev i uz pomoć stalnih posjetitelja pretvorila u neku vrstu kulturnog centra. Reorganizacija je bila velik izazov s obzirom da se težilo obuhvatiti cijelu paletu kulturnih događanja. Vlasnik, cjelokupno osoblje i stanar donedavno je bio samo Finta Laszló, koji tvrdi da usprkos prividu nije bio usamljen. U rujnu 2008. u organiziranju programa radionice i vlasništvu Laszlu se pridružio János Giber inženjer, pravnik, muzičar i filozof, koji je i do tad pružao znatnu pomoć, što u posluživanju na šanku, što u dotiranju honorara za muzičare koji su nastupali.

Radionica za preradu kože i danas postoji, ali glavnu riječ su korak po korak preuzeli kulturni programi. Ambijent ima galeriju, u kojoj se godišnje postavi 8-10 izložbi, a danas poziv za izlaganje prihvaćaju i najpoznatiji mađarski slikari i fotografi. Jedna od njih, Aliona Frankl, u Booksi će održati predavanje o svom projektu Múltidéző mesterségek (u prijevodu: Zanati koji evociraju prošlost).

Osim izložbi u Radionici se tjedno barem jednom ili dva puta održi i književna večer, a godišnje se organizira oko 100 koncerata, tako da su do sad nastupali skoro svi jazz muzičari iz Mađarske. Uz njih česti su gosti i etno izvođači, ali nađe se neki koncert i za ljubitelje ozbiljne glazbe. Upravo ove programske segmente u Booksi će predstaviti nagrađivani i prevođeni književnik Zoltán Kőrösi te gitarist Gábor Juhász.

The Bardroom okuplja doseljenike s engleskih govornih područja, koji su usto i ljubitelji književnosti, a među njihovim gostima su nerijetko poznati engleski i američki pisci i pjesnici. Ljubitelji filmova okupljaju se na večerima filmskog kluba, kad se nakon prikazivanja filma može porazgovarati s gostima. Nijemi filmovi prikazuju se uz klavirsku pratnju! Konačno, preko cijelog ljeta održavaju se kampovi za djecu, čija se tematika tjedno mijenja.

Dakle ako vas život jednom odvede na adresu Ráth György br. 4 u Budimpešti, znajte da će na programu skoro sigurno biti nečeg zanimljivog, a da se ne biste našli u neobranom grožđu, za svaki slučaj vam prenosimo i vrlo jednostavni kućni red:

Nyitott Műhely prvenstveno je prostor za kulturna događanja, a tek poslije ugostiteljski objekt, te se mole gosti koji su došli isključivo na kavu ili čaj da budu tihi, ali samo za vrijeme trajanja programa. Ovaj problem će se jednom riješiti mobilnim pregradnim zidovima, ali oni su tek u planu. Nyitott Műhely nema posebno predviđen prostor za pušače, te se do devet sati uvečer može pušiti isključivo na ulici, a nakon toga isključivo unutra, i to oko 3 stola koji stoje najbliže vratima, jer noćni razgovori uznemiruju susjede, a pričati ipak morate negdje.

Ako uskoro ne planirate ići u Budimpeštu, dođite u Booksu 2. i 3. prosinca i osjetite dašak atmosfere ovog izvanrednog kluba.

booksa.hr

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |