0

Играчи на смешној жици

Дечија литература постала је богатија за још једну књигу у којој се налазе, на брижљив и леп начин, сакупљене хумористичне приче за децу. Антологија “Играчи на смешној жици”, коју је приредила Гордана Малетић, показује разноврсност хумористичне приче за децу.

Прва шаљива прича за децу појавила се у листу Невен чика Јове Змаја. У 19. и 20. веку такве садржаје објављивали су и други часописи: Зорица, Политика за децу, Пионири, Полетарац, Змај.

Од педесетих година прошлог века биле су присутне и на Првом програму Радио Београда, у емисијама “Весели уторак” и “Добро јутро, децо”.

У антологији, коју је објавила издавачка кућа “Букленд”, налазе се приче многих аутора, од Змаја преко Нушића, Душана Радовића до савремених писаца млађе генерације, Дејана Алексића и Игора Коларова.

Међу 90 стваралаца су и Добрица Ерић, Љубивоје Ршумовић, Зорица Бајин Ђукановић, Гордана Малетић.

“Хтела сам да покажем да хумор не застарева, да се заправо није ни променио. Променили су се стилови, променио се наш однос према књижевности, језик се мало променио. Међутим, тамо где је писац мајстор, исто ћемо се слатко насмејати и данас, јер заправо хумор је тај који говори о нарави, о карактеру, па и о неким смешним ситуацијама, а то је у животу исто”, истакла је Гордана Малетић.

Ништа не може да научи на тако леп начин као хумор, а да деца траже смех и у литератури, истиче списатељица.

(Извор: РТС)

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |