0

Na susretima Zije Dizdarevića u Fojnici, nagrada za najbolju pripovijetku uručena Lani Bastašić

Nagrada za najbolju pripovijetku pripala Banjalučanki Lani Bastašić.

Zija Dizdarević, čudesni tvorac kratke priče – pripovijetke, imao je samo 26 godina kada je odveden u Jasenovac, gdje je pogubljenjem prekinut njegov stvaralački opus.

Upravo toliko godina u Fojnici, iz koje je otrgnut, istinski zaljubljenici u njegova djela nastoje i uspijevaju njemu u čast okupiti već etablirane književnike, ali i one koji ispisuju prve velike priče, upisujući se među ljude od pera.

Ove godine na javni konkurs pristiglo je 159 radova iz svih krajeva svijeta, a žiri Susreta, kako to propozicije nalažu, odabrao je tri najbolje priče, pri čemu su, kada je kvalitet u pitanju, odlučivale nijanse.

“Uz treću nagradu za priču ‘Nečastivi’ autora Abida Jarića iz Zenice, te drugu dodijeljenu Edinu Krehiću iz Sarajeva za priču ‘Skinut ću ti zvijezde u kašiku’, najboljom je proglašena priča pod nazivom ‘Supruga Hasana Avdića’, napisana perom 24-godišnje Banjalučanke Lane Bastašić”, saopštio je predsjednik žirija susreta Ivan Lovrenović.

Autorica prvonagrađene priče Lana Bastašić izjavila je da joj nagrada mnogo znači jer joj je, pored mnogo onih koje je dosad dobila, ovo prva u njenoj zemlji i da joj je drago da su je “prepoznali kod kuće”.

“Zijini susreti”, uz kvalitet, potvrdili su i nastojanje organizatora da oni budu poveznica književne prošlosti i budućnosti. Uz ovogodišnje Zijine susrete, koji su simbolično bili u znaku broja 26, otkrivanjem biste, označen je i njegov konačni povratak kući, ali i njegov povratak među čitaoce koji sa strašću iščitavaju Zijine pripovijetke nastale za njegovog kratkog života, koje kao i ljude u njima nisu mogli uništiti neljudi u tom nevremenu.

neznase.ba

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |