0

Preminuo pisac Sead Fetahagić

Fetahagić je rođen 23. decembra 1935. u Žepču.

Objavio je knjige: Četvrtak poslije petka (priče), Go čovjek na krečnjaku (priče), Drugo kraljevstvo smrti (roman), Poljubi pa ostavi (roman), Iz pozadine (publicistika), Jednog dana jedna žena negdje (roman) te drame Velika rasprodaja i Tako je počelo.

Sarađivao je s više dnevnih i sedmičnih listova. U posljednje vrijeme bio je kolumnist sedmičnika “Slobodna Bosna”.

Prema kritičarima i književnim povsjeničarima, Fetahagić sa knjigama priča Četvrtak poslije petka i Go čovjek na krečnjaku predstavlja začetke egzistencijalističke poetike u bosanskohercegovačkoj književnosti, zajedno sa Alijom Isakovićem (Taj čovjek) i Nedžadom Ibrišimovićem (Ugursuz, Karabeg).

Fetahagićevi likovi, naročito u njegovim ranijim pričama, likovi su sa društvene margine, istisnuti kako egzistencijalno tako i simbolički iz dominatnih sistema vrijednosti društva u kojem žive i postoje. Svijet Fetahagićevih likova svijet je izokrenute logike, o čemu svjedoče i sami naslovi, Četvrtak poslije petka, svijet naizgled banalne oneobičenosti, Go čovjek na krečnjaku, te svijet uniformiranih jedinki koji nastoje biti samosvojnim pojedincima, Jednog dana jedna žena negdje.

Radiosarajevo.ba

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |