0

Razmenjujte knjige besplatno

Akciji se u Srbiji prvi priključio Kulturni centar Kikinde, a potom joj se tokom proleća pridružio i “Službeni glasnik”, koji je do sada bibliotekama i drugim ustanovama kulture poklonio oko 1.500 knjiga, rekla je danas na konferenciji za novinare predstavnica tog beogradskog izdavačkog preduzeća Gordana Milosavljević Stojanović.

U međuvremenu su članovi Buk-krosing zone postali i Udruženje “Treći trg”, Biblioteka Doma kulture “Studentski grad”, Kulturni front “Grad”, “Parobrod”, “Vuk Karadžić” i Novobeogradska kulturna mreža.

Predsednik “Trećeg trga” Dejan Matić dodao je da su se u akciju uključili i pojedini beogradski barovi i istakao da je akcija u Evropi veoma razvijena i da dobro funkcioniše.

Ideja onih koji su akciju pokrenuli jeste da ljudi širom sveta razmenjuju svoje knjige na posebnim mestima, takozvanim buk-krosing zonama, i da posredstvom interneta prate njihov put po svetu.

Izdavačke kuće ili građani koji su zainteresovani da učestvuju u akciji mogu da registruju svoje knjige na veb sajtu www.bookcrossing.com, označe ih jedinstvenim brojevima za praćenje, odnosno kodovima, da ih ostave u nekoj od zona gde ih drugi mogu naći i pročitati, a potom ostaviti novim čitaocima.

Kada neko nađe registrovanu knjigu i napiše izveštaj ili komentar o tome na veb sajtu, čitalac koji je knjigu poklonio dobija izveštaj na mejl i na taj način može da prati put svojih knjiga oko sveta.

Knjigu koju neki čitalac uzme iz buk-krosing zone može, ali ne mora da je vrati na isto mesto. Može da je ostavi u nekoj drugoj buk-krosing zoni, u Beogradu ili, na primer, u nekom evropskom gradu.

Šta ako neko ukrade knjigu?
Na pitanje novinara šta ako se desi da čitalac jednostavno odnese knjigu koju je uzeo iz buk-krosing zone i nikada je ne vrati, Gordana Milosavljević Stojanović je rekla da je ideja akcije da knjige kruže po svetu, od čitaoca do čitaoca, i da sama činjenica da ne moraju biti vraćene obesmišljava krađu.

(Izvor: Blic.rs)

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |