0

"Виталова" награда Драгославу Михаиловићу

Одлука добитнику награде за прошлу годину донета је једногласно, после разматрања дела у ужем избору, у којем су били такође књига приповедака Владана Матијевића “Врло мало светлости” као и романи Ранка Рисојевића “Господска улица” и “О местима тужним и дубокој ноћи” Видосава Стевановића.

Жири, у којем су Јован Зивлак (председник), Никола Страјнић и Владимир Гвозден, у образложењу је истакао да је та награђена књига дело “једног од најзначајнијих приповедача нашег послератног доба”.

Сачињена је од седам прича које тематизују, “из угла особене уметничке осетљивости, судбине људи у размерама препознатљиве историје друге половине прошлог века и почетка новог миленијума”.

Приповедач “скоро у једнаким интензитетима, у чеховљевским истраживачким заплетима, открива најдубље моменте људске природе у вртлозима друштвених и политичких веза”, навео је, уз остало, жири.

Награда “Златни сунцокрет”, коју 15. пут додељује врбаска фабрика уља, чији је већински власник компанија “Инвеј” у Београду, намењена је писцу најбоље књиге на српском говорном подручју, у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике.

Добитнику припада новчани износ од 5.000 евра, у динарској противвредности, као и штампање награђене књиге.

Свечано уручивање “Златног сунцокрета” биће одржано у Београду, крајем фебруара, наведено је у саопштењу.

(Извор: Радио-телевизија Војводине)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 9877 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |