0

Grosman među 100 najuticajnijih

Prema objašnjenju uredništva magazina, Grosman se na ovoj listi našao zbog izuzetne sposobnosti da kroz svoju prozu “kaže istinu o otvorenim ranama Izraela“.

Neposredan povod za ovo priznanje jeste najnoviji roman Davida Grosmana “Do kraja zemlje“ u kome ovaj pisac na nesvakidašnje snažan i potresan način pripoveda o ženi koja luta duž Izraela pokušavajući da pobegne od strašne vesti da joj je sin ubijen u borbi. Opisujući novi Grosmanov roman, koji je za kratko vreme preveden na više svetskih jezika, uredništvo “Foreign Policy“ podseća i na piščev javni angažman u prilog uspostavljanju mira na Bliskom istoku.

Na listi sto globalnih mislilaca u izboru magazina “Foreign Policy“ nalaze se istoričari Najal Ferguson i Brus Ekerman, politički teoretičari, Žak Atali, pisac provokativne knjige “Kratka istorija budućnosti“, Bjorn Lomborg i Majkl Mandelbaum, filozof Kvame Entoni Apija, ekonomisti Džozef Stiglic, Pol Krugman i Daron Ačemoglu, publicista Farid Zakarija, ali i nekoliko aktivnih ili bivših svetskih državnika.

Pored Davida Grosmana, na listi sto globalnih mislilaca nalaze se još samo dva pisaca: aktuelni nobelovac Mario Vargas Ljosa i Jan Buruma.

Roman “Do kraja zemlje“ objavljen je nedavno na srpskom jeziku u izdanju “Arhipelaga“ i u prevodu Davida Albaharija.

(B92)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 7000 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |