0

Dubravki Ugrešić nagrada James Tiptree Jr.

Nagrada James Tiptree Jr. imenovana je po pseudonimu spisateljice SF-a Alice Bradley Sheldon (1915-1987), a dodjeljuje se za SF djelo koje proširuje koncepciju roda. Nagradu je početkom 90-ih utemeljila skupina feminističkih spisateljica SF-a.

Dubravka Ugrešić (1949) jedna je od najuspješnijih hrvatskih književnica. Uz plodnu književnu karijeru, niz je godina djelovala pri Institutu za teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao teoretičarka i prevoditeljica najpoznatija je po ‘Novoj ruskoj prozi’ (1980) te ‘Pojmovniku ruske avangarde’ (1984) u suradnji s Aleksandrom Flakerom. Danas živi u Amsterdamu i povremeno predaje na američkim i europskim sveučilištima.

Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika i dobitnica je nekoliko europskih književnih nagrada. Šira je publika pamti po hit-romanima ‘Štefica Cvek u raljama života’ i ‘Forsiranje romana reke’. Objavljuje zapažene romane (‘Muzej bezuvjetne predaje’, ‘Ministarstvo boli’) i zbirke ogleda (‘Američki fikcionar’, ‘Kultura laži’, ‘Zabranjeno čitanje’, ‘Nikog nema doma’, ‘Napad na minibar’).

 

tportal.hr

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |