0

Objavljene nominacije za Man Booker International

Međutim, odbor nagrade odbio je zahtjev Le Carréa, autora dvadesetak špijunskih romana koji su redefinirali ovaj žanr. Man Booker International donosi laureatu 60 tisuća funti, a dodjeljuje se svake dvije godine za cjelokupni autorski opus i, iako su povezane, ne treba je miješati s nagradom Man Booker koja se dodjeljuje svake godine za točno određeno književno djelo.

“Iznimno sam počašćen svojim uvrštenjem među finaliste nagrade Man Booker International. Međutim, ja se ne natječem u književnim nagradama te sam zamolio ljude iz nagrade da povuku moje ime s popisa finalista”, stoji u izjavi autora koju je medijima prenio njegov izdavač. Predsjednik žirija, Rick Gekoski, rekao je kako su morali odbiti piščevu molbu za uklanjanjem s popisa finalista.

“Jasno je da će John le Carré ostati finalistom nagrade. Žao nam je zbog njegove želje za uklanjanjem njegova imena iz daljnjeg razmatranja budući da smo svi veliki poštovatelji njegovog djela”, rekao je Gekoski.

Uz Le Carréa na popisu  finalista su i autori među kojima su i Philip Roth, australski književnik David Malouf, kanadski pisac indijskog porijekla Rohinton Mistry, kao i kineski književnici Wang Anyi i Su Tong.

Laureat će biti proglašen 18. svibnja u Sidneyu.

booksa.hr

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |