0

"Avangrad" – 10. broj

Tu je, potom, intervju sa Srđanom Srdićem, piscem romana “Mrtvo polje” koji je nominovan za najprestižnije srpske književne nagrade. Na stranicama posvećenim muzici, čiji je autor Dejan Šimurda, nalazi se svojevrsni vodič kroz novu svetsku pop/rok scenu, van svih zvaničnih lista i predloga. Ivan Despotović se u “Čitalištu” bavi “Elementarnim česticama” Mišela Uelbeka, dok o pojedinim aktuelnim i klasičnim naslovima u književnosti pišu Branko Ćurčić i Milan Živković.

Od desetog broja počinje i mini-serijal Branka Radakovića o istoriji jugoslovenskog filma, dok Ivan Panić, kroz primere iz sveta filma, ulazi u psihološku problematiku straha od smrti. Brankica Opačić u rubrici “Ovde blizu” piše o Milanu Kečiću, slikaru koji je svojim radovima dotakao misteriju i melanholiju vojvođanske ravnice.

U rubrici “Proesis” nalaze se odabrani prozni i poetski radovi različitog tematskog i žanrovskog opredeljenja (Zoran Trklja, Vitomirka Trebovac, Alisa Salopek, Gordana Roščić, Aleksandar Novaković, Zoran Ilić, Svetolik Jozić, Lidija Vuksanović, Tamara Ćurčić…), a specijalnu opservaciju o čitanju i pisanju vrši hrvatski književnik Anto Zirdum.

Fotografije za korice novog broja su delo Nađe Berberović, umetnice iz Sarajeva, i Siniše Trifunovića, stalnog saradnika lista. Na stranicama desetog broja se nalaze i grafički radovi starih i novih saradnika (Sanja Ivkov, Verica Ilić, Jana Danilović, Ana Cagić, Miraš Vuksanović, Slavko Mali…).

Prilozi za novi broj se primaju isključivo na mejl avangrad@gmail.com dok se na profilu www.facebook.com/avangrad i www.myspace.com/avangrad nalaze linkovi do PDF izdanja prethodnih brojeva.

Avangrad se može uzeti u Somboru (Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, Kulturni centar Laza Kostić, biletarnica Narodnog pozorišta, kao i u kafićima i klubovima), Baču (Kulturno-etnološki klub Iskon), Novom Sadu (Gradska biblioteka, Omladinski centar CK13, pozorišni klub Trema, Izba, Radio kafe), Kikindi (Pozorišni klub Pro Art) i Beogradu (knjižara Tardis).

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |