0

Sve pjesme Tina Ujevića bit će pohranjene na 20 tisuća skenova

Ma kako glasio pravi odgovor na aktualni značaj jednog od naših najvećeg pjesnika svih vremena, lakše ćemo ga naći – i izreći – nakon što se dovrši posao koji je jučer započeo u Odsjeku za povijest hrvatske književnosti HAZU-a – proces digitalizacije rukopisne ostavštine Tina Ujevića.

Spise koji su se do sada čuvali u 24 kutije, što je najveća rukopisna ostavština u hrvatskoj književnosti, digitalizirat će tvrtka Arhiv Pro iz Koprivnice. Na čelu su cijelog projekta Tomislav Sabljak, voditelj projekta, glavni urednik Ivica Matičević te suradnice Ivana Žužul, Ana Batinić i Ivana Sabljak.

– Ovo je ogroman posao. Sada imamo 24 kutije materija, a na kraju ćemo kompletnu Tinovu ostavštinu imati na 20 tisuća skenova. Uz svaku pjesmu biti će i meta podaci – kada ju je i gdje Tin napisao. Zato je ovo u konačnici veliki projekt ne samo za našu nego i za europsku kulturnu baštinu. Nakon što se posao dovrši, istraživači će moći dalje raditi na cjelokupnom djelu Tina Ujevića te ga staviti u širi europski kontekst. Koristi su mnogostruke jer izvorna građa bit će zaštićena, ali i široko dostupna, rekao nam je Tomislav Sabljak, voditelj projekta digitalizacije rukopisne ostavštine Tina Ujevića.

(Izvor: Večernji.hr)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |