0

TRIJENALE VIZUELNE I EKSPERIMENTALNE POEZIJE

„REFLEKSIJA DUŠE U VREMENU“

Prvi Međunarodni Trijenale u Valjevu, 2011. se odvija pod nazivom „Refleksija Duše u Vremenu“, a koncipiran je tako da se odvija u tri prostora, tri metaforične „sobe“:  „Soba Duše“, „Soba Vremena“ i „Soba Refleksije“.

Predložak ovome su bili izvodi iz filozofskih tekstova Bele Hamvaša.
Ali bez obzira na razdvajanje ove tri pojmovne slike, „Refleksija duše u vremenu“, je interaktivna transmisija realnosti kroz dimenziju kreativnog opažanja umetnika, iskazana kroz likovnu formu ili pesničku reč.

U  teoriji umetnosti Kandinskog je rečeno, da je umetnik počeo s bojom i oblikom ne zato da bi izrazio svoju unutrašnju potrebu da priča o svom subjektivnom opažanju stvarnosti, već da bi podstakao emotivnu reakciju publike. Da li je to baš tako? Ili umetnici danas, mnogo godina posle teorije Kandinskog, svojim načinom reflektuju svoju emocionalnu impresiju o stvarima koje ih okružuju.
Razlažući  ova tri segmenta /Vreme, Duša i Refleksija/, naše, ne tako idilične realnosti, Trijenale će tragati za mnogim odgovorima vezanim za današnju, alternativnu umetnost.

Samo osnivanje Trijenala je eksperiment sam po sebi, koji treba da nam definiše ulogu i put kojim ide savremena umetnost. Ovo  su veoma važna sociološka pitanja koja zahtevaju naše bavljenje i teorijom savremene umetnosti u jednom delu, a ne samo njenom esteskom formom. Da li je savremeno umetničko delo rezultat „Refleksije Duše u Vremenu“ ili je to „trend“ koji se oslanja na formu „bez suštine“?

U ovom eksperimentu i traganju za odgovorima će nam pomoći svi učesnici Trijenala, svojim umetničkim radovima i razgovorima na aktuelne teme, na čemu im se ovom prilikom u ime osnivača Trijenala, Dejana Bogojevića i celog Umetničkog Saveta Trijenala iskreno zahvaljujemo.

Dora Zorica Kljajić
grafički dizajner-slikar

***
Na prvo međunarodno Trijenale EKSPERMINTALNE I VIZUELNE POEZIJE (Valjevo 2011) javilo se 110 učesnika iz 27 zemalja, sa preko 400 radova. Razmišljanja, tehnike, materijali su više nego raznovrsni što celu postavku „REFLEKSIJA DUŠE U VREMENU“ čini dodatno bogatom.

U okviru Trijenala biće prikazani filmovi: Gordane Petković iz Beograda,  Natalije Ž. Živković iz Beograda, Dejana Bogojevića iz Valjeva, Gintera Gorbaeva iz Kragujevca, Art grupe „Crni Kreč“ iz Valjeva… Takođe realizovaće se izložba publikacija vezanih za vizuelnu i eksperimentalnu poeziju.  Učešće će uzeti brojni umetnici svojim nastupom. Želim da se zahvalim Dori Zorici Kljajić, Dobrici Kampereliću, Saši Obrovskom, svim učesnicima i ljudima koji su na bilo koji način pomogli ovaj projekat.

Dejan Bogojević
multimedijalni umetnik, osnivač Trijenala

koncepcija postavke Trijenala: Dora Zorica Kljajić i Dejan Bogojević
autor postavke: Dejan Bogojević
realizacija postavke: Dejan Bogojević i Danijela Padejski

Umetnički savet Trijenala „Vizuelne i eksperimentalne poezije“:
Dejan Bogojević, Dobrica Kamperelić, Miroljub Todorović, Dora Zorica Kljajić, Miroljub Filipović Filimir.

(Izvor: www.ugradu.info)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |