0

Keln nagrađuje Jovana Nikolića

Planirano je više od 30 čitanja u knjižarama, tramvajima, školama, na univerzitetu i u pozorištu, a u akciji učestvuju mnogi, od pojedinaca, literarnih krugova, do knjižara i školskih razreda.

„Bela vrana, crno jagnje“ biće štampano u dopunskom tiražu od 10.000 primeraka, a zatim će se prodavati po popularnoj ceni kako bi što više ljudi posedovalo knjigu.

Među dosadašnjim dobitnicima priznanja “Knjiga za grad” su neki od najuglednijih svetskih književnika, poput Itala Kalvina, Harukija Murakamija i nobelovca Orhana Pamuka.

Jovan Nikolić rođen je 1955. godine u Čačku. Prvu knjigu objavio je 1982. godine, a u Beogradu je pisao pozorišne komade i nastupao kao glumac i muzičar. Postao je poznat kao pisac tekstova za muziku u filmu Emira Kusturice “Crna mačka, beli mačor”.

Godine 1999. emigrirao je u Nemačku. Danas važi za “nezamenljivi glas romske literature u Evropi”, a njegova poezija prevedena je na deset jezika i svrstana u mnoge međunarodne antologije.

Nikolić je član Srpskog PEN centra i od 2002. godine potpredsednik Međunarodne asocijacije romskih pisaca (IRNJA) u Helsinkiju.

(Izvor: B92)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |