0

Četiri decenije kraljevačke “Povelje”

Sve do 1985. ovaj časopis, čiji je osnivač i izdavač bila tadašanja Opštinska kulturno-prosvetna zajednica, izlazi pod nazivom “Povelja oktobra”, da bi od te godine i 50. broja, izdavanje časopisa pod nazivom “Povelja” preuzela kraljevačka biblioteka “Stefan Prvovenčani” koja od tada razvija i bogatu izdavačku delatnost.

Prve urednike Jovana Markovića i Strahinju Vojinovića, i neveliku redakciju, nasleđivali su kraljevački kulturni poslenici, ali i danas već afirmisani književni stvaraoci – Dragan Hamović, Goran Petrović, Živorad Nedeljković…

Od prvog ovogodišnjeg jubilarnog broja, čije su izlaženje potpomogli Ministarstvo kulture i Skupština grada Kraljeva, na mestu glavnog i odgovornog urednika “Povelje” nalazi se pesnik Dejan Aleksić, takođe Kraljevčanin.

– Iako tradicionalno sadržajan, ovaj broj “Povelje” ipak nije svečarski jer ćemo jubilej dostojnije obeležiti o Preobraženju, prilikom uručivanja “Hrisovulje” na ovogodišnjem Žičkom duhovnom saboru koji takođe slavi jubilej – 20 godina svoga trajanja – napominje Dejan Aleksić, kao urednik koji sada “dopisuje” svoje poglavlje poznatog i priznatog kraljevačkog časopisa.

NA SLOVO “P”

KAKO sva poglavlja u “Povelji” počinju slovom P tako, najpre, u “Pročelju”, priča Mihajla Pantića “Alja, i jedan od onih dana” otvara prvi ovogodišnji broj. U istom poglavlju slede i nova ostvarenja Nebojše Vasovića, Saše Radojičića, Borivoja Adaševića, Miodraga Kojadinovića, Branimira Kršića i Dejana Đorđevića. U “Premošćenju” objavljene su priče dvojice belgijskih pisaca – Filipa O Kjalaha i Hansa Berlija.

U “Pesnikovom izboru” je Ljubica Miletić, a u “Prostorima” Nenad Daković. Radovi Marka Paovice, Aleksandra Ugrenovića, Lasla Blaškovića, Danke Mikarić i Igora Javora nalaze se u “Poniranju” u okviru kojeg ima i književno-teorijskih tekstova. U “Pristupima” je tekst Mladena Veskovića “Lične sudbine kao metafore epohe”, dok u “Priključeniju” Stevan Tontić piše o “svom” Berlinu. U “Području” Dinko Tucaković razmišlja o “Smrti i filmu”, u “Pozitivu” pesnik Bratislav Milanović govori o svojih “deset nesnimljenih video pričica”, a broj zatvara “Pojmovnik” Mirjane Đurđević. Dodatak “Pojedinačno” donosi razgovor sa pesnikom Veroljubom Vukašinovićem, dok je dodatak “Preporučeno” posvećen pozorišnim komadu Milice Novković “Kamen za pod glavu”.

D. Stojić (Izvor: Večernje novosti)

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |