0

Na pragu otkrića tajne Federica Garcíje Lorce

Pérez je posljednje tri godine proučavao policijske i vojne arhive te rekonstruirao posljednjih 13 sati života Federica Garcíje Lorce. Tvrdi da je identificirao pola streljačkog voda koji je usmrtio Lorcu i ostala tri zatvorenika. Za Lorcinu smrt, između ostalog, krivi dugogodišnje političko i poslovno rivalstvo najmoćnijih obitelji Granade, među kojima i pjesnikove obitelji.

Dio rezultata svojeg istraživanja objavio je u knjizi ‘Posljednjih 13 sati Garcíje Lorce’. Cilj mu je bio provjeriti informacije koje je šezdesetih godina prošlog stoljeća objavio španjolski novinar Eduardo Molina Fajardo, desničar i poklonik Francova režima. Zbog svojih stavova Molina Fajardo je imao pristup ljudima koji od njega nisu krili istinu.

‘Arhivski podaci poklapaju se s informacijama iz njegovog članka, pa je razumno vjerovati da je bio u pravu i što se tiče mjesta na kojem je Lorca bio pokopan.’ Mjesto se nalazi samo petstotinjak metara od onoga koje je povjesničar Ian Gibson spomenuo 1971, a prilikom iskapanja 2009. na njemu nisu pronađeni posmrtni ostaci.

Prve analize nove lokacije daju razloga za optimizam te se planiraju nova iskapanja.

 

tportal.hr

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |