0

Fragmenti Grubićeve pjesničke avanture

 

Upravo zato posve netipično i ako hoćete poželjno tradicionalno zazvučali su stihovi Damira Grubića, koji je svoju prvu poetsku zbirku »Nebo je tvoja postelja« ( u nakladi Stajer grafa iz Zagreba) obznanio u poznim godinama za pjesnika ( rođ. 1956.), a koja je pred prepunom dvoranom knjižnice Bogdan Ogrizović u utorak predstavljena javnosti.

Kako je riječ o čovjeku koji se u kulturnom životu Zagreba dokazao kao dugogodišnji kustos u Strossmayerovoj galeriji, a potom kao uvaženi privatni galerist, kunsthistoričaru koji je priredio brojne izložbe i ispisao zapažene kritičke eseje o akterima hrvatske likovne scene, njegov izlet u poetske maštarije dočekan je s nevjericom i iznenađenjem među njegovom primarnom strukom, dok su njegovi bliski prijatelji znali da potreba za ljepotom ujedinjuju u njemu i taj segment ljudske izražajnosti.

Ljubav, strast, požuda za lijepim i uživanje u životu osnovni su motivi Grubićeva prvijenca, koji se doima poput velikoga platna pomno usklađenih boja i nijansi, kazala je u ime izdavača Marijana Rukavina Jerbić. Iako će Ervin Jahić ustvrditi da Grubićevu intimističku poeziju primarno ne zanima stvarnosna situacija, Rukavina u njoj prepoznaje blago ironijski način detektiranja povijesti i svakodnevice, koje će autor blago odmaknuti od sebe da bi potražio izlaz u ljubavi i senzualnosti nenametljivog filozofskog promišljanja o drugom. Iz ukupne poetske imovine, koja broji oko tisuću pjesama, urednik knjige Sead Begović odabrao je pjesme objavljene u ovoj knjizi ljubavne lirike koje opjevavaju ženu kao »meko i nježno mjesto iz čega se rađa semantika heterogenosti i misaona slojevitost«. Polazeći od paradigme da ljubav i umjetnost kao prožimajuća pregnuća nemaju alternative, u Grubića sve protječe »u apolonskom skladu i uglavnom sa stišanim i ljepotnim emotivnim previranjima«. S jedne strane pjesnikovi poetološki postulati bliski su rješenjima koja je ponudila generacija 70- ih i 80-ih godina, a s druge strane u gradnji pjesme naslanja se na umjetnička ostvarenja Rešickoga i Čegeca, složili su se Jahić i Begović.

»Prije dvije godine za mojega krstarenja Mediteranom krenula je moja unutarnja pjesnička avantura, koja je traganje za dubljim smislom života i novim putem. Pred vama su fragmenti te avanture« – rekao je na kraju ovaj suvremeni trubadur.

 

Piše: Damir Grubić

 

vjesnik.hr

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |