0

SATIRIČNA VRTOGLAVICA

, Think Tanku, Etni, Balkanskom književnom glasniku, Bestseleru i na mnogim književnim internet portalima, među kojima posebno treba istaći sajt www.marginalac.org

Priče i eseji grupisani su u pet celina:

Podlivi sreće, čarape boje senfa i ostale vežbe iz otrežnjenja

Hologrami nostalgije

Timarenje navika

Krmeljave spoznaje i

Tragom pocepanih džepova.

Autor u kratkoj i prepotentnoj izjavi daje neke neophodne razjasnice:
„Ovoj knjizi teško je odrediti žanr, ali ako je za utehu ili nadu ‒ mnoga dobra književna dela su u sličnom terminološkom škripcu. Pojedine priče, zapravo, intimne ispovesti o odrastanju, nastale su pribiranjem rasutih stranica „male porodične mitologije“. Često se retrospektivno, kroz tajni prolaz „sklizne“ u prošlost gde su, kako se kaže u jednoj priči – svi srećni i živi i gde se sve češće vraćamo noseći darove obmane ili tražeći iščezli smisao svega.

Dominiraju kratki eseji, humoristični ogledi o predmetima i pojavama koji nas, kao ljude osuđene na izvesne civilizacijske draži, okružuju. Osobenost im je odabir najinteresantnijih (neretko i najbizarnijih) podataka i istorijskih činjenica o temi, koje se zatim, kroz aluzije kao „šifrovano oštroumlje“, usmeravaju ka stvarnosti, gde već ne nedostaje ironijskog preliva, eufemističkog prepakivanja i asocijativnih nizova. Čitalac pri tom često spuštenog garda pruža ruku ka narativnoj šećerlemi, ne sluteći da je ova obogaćena ljutom papričicom.

Pošto je politička satira moj teren, deo knjige sa ovakvim tekstovima cepti od parodija, travestija, kalamburskih igara bez granica, svakovrsnih inverzija. Uvek spremna ironijska dvocevka ovde ima cinične i sarkastične patrone. Presovanje senki biće, dakle,  veselo osveženje (nadam se ne i hladan tuš) za čitalačku publiku koja je do sada s dosta naklonosti pratila moj rad. Vizura malog čoveka koji bi hteo preko crte, a pri tom upinjanju se „svemu smije, pa ga sve i boli“, svakako je bliska mnogima,  jer davno je već rečeno da smo svi mi na neki način ispali iz sivog odela mađarske zamlate – Gustava.“

Knjigu, koja inače ima 220 strana, možete po ceni od 400 dinara naručiti na telefone 021/6044-346 i 062 133 99 35 , a trpitelji P.Ž.V-ove raspričanosti autora mogu kontaktirati putem imejl adrese enivaj@gmail.com.

 

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |