0

СТРАЖИЛОВСКИ ПАРНАС

Истога дана, сат времена пре почетка јубиларног Бранковог кола, по традицији, у цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима,  биће одржан парастос Алексију (Бранку) Радичевићу.

Сутрадан, 10. септембра, на врху Стражилова,  биће положено цвеће и запаљена свећа на Бранковом гробу.  У подножју Стражилова, српског Парнаса који деценијама окупља уметнике свих жанрова, наступиће преко педесет песника разних генерација и поетика. Том приликом поред споменика Бранку Радичевићу (рад вајара Јована Солдатовића) биће свечано уручена традиционална награда “Стражилово” која се додељује за најбољи песнички првенац. Добитник ће бити познат током августа. Ова награда се додељује од 1973. године.

Посебно песничко вече имаће актуелни добитници  престижне награде “Печат вароши сремскокарловачке” (Драган Лакићевић и   Мирко Вуковић), која се додељује од 1967. године. Такође, у Сремским Карловцима биће представљени актуелни добитници  “Бранкове награде Матице српске”, која се додељује младим ауторима есеја и огледа,  студентима књижевности и језика са укупних простора српског језика.

Међународна награда “Бранко Радичевић” биће свечано уручена на јубиларном 40. Бранковом колу угледној британској песникињи шкотског порекла, Керол Ен Дафи, чија ће се књига песама на српском језику, у преводу Милене Борић,  појавити управо за ту прилику у издању Бранковог кола и премијерно бити представљена у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије. Керол Ен Дафи је носилац и најпрестижније титуле у Великој Британији, “Поета Лауреат”. Том приликом наступиће и песници из десет земаља. Досадашњи добитници награде “Бранко Радичевић” за допринос развоју савремене поезије у свету су: Вјачеслав Купријанов, Филип Танселен, Никита Данилов, Насо Вајена и Валериј Латињин.

Поред наведених награда, биће представљени и лауреати признања “Бранко Ћопић”, “Раде Драинац” и “Жичка хрисовуља”. Наступиће и сасвим млади песници, аутори поезије у листу “Бранко”, гласилу Карловачке гимназије. 

Тема јубиларног Бранковог кола гласи: “Српска поезије 20. века – антологијски пресеци”. У неколико хронолошких кругова биће представљена поезија  двадесетог столећа, антологијски песници и песникиње, чиме ће бити указано на обиље вредности и врхунског квалитета српског песничког језика.

Традиционални симпозијум филозофа одржава се на Бранковом колу осамнаести пут. Овогодишња тема гласи: “Вера и знање”. Наступиће четрдесет истакнутих филозофа разних генерација. У Карловачкој богословији биће приређена рубрика Хрићшанске теме: “О фарисејству”.

Бранково коло ће представити и своје нове ауторе књига из едиције “Савремена поезија” од којих су неке већ промовисане у марту, за Бранков рођендан, у Сремским Карловцима, Новом Саду, Београду и Бањалуци. Традиционални песнички шаховски турнир, по угледу на песника-шахисту Бранка, такође ће окупити познате поете, прозаисте и афористичаре на Тргу Бранка Радичевића у Сремским Карловцима. Том приликом биће промовисана нова књига шахоризама.

Посебне вечери биће посвећене младим оперским певачима и композицијама на стихове познатих песника, као и сликарима-студентима. Предвиђени су и богати програми посвећени сремској тамбурици (и песничком Срему)  и културној баштини колониста у Војводини.

Поред лауреата међународне награде “Бранко Радичевић” и песника из света које позива Бранково коло,  у  сарадњи са СКД и УКС, биће приређени програми и сусрети са иностраним писцима на Стражилову, у Сремским Карловцима и  Новом Саду.

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |