0

Preminuo književni i pozorišni kritičar Muharem Pervić

Od 1958. Pervić bio je glavni urednik književnog časopisa „Delo”, u kome je promovisao radove tada mladih, kasnije uglednih srpskih pisaca, pesnika i teoretičara književnosti.

Bio je glavni urednik Kulturno-umetničkog programa Televizije Beograd, u vreme emisija „Kino oko”, „Petkom u 22” i kvalitetnog dramskog i serijskog programa za decu i mlade.

Književnu kritiku je decenijama objavljivao u „NIN”-u, a pozorišnu u „Politici”.

Za knjigu „Tradicija i kritika” (1977) dobio je nagradu „Đorđe Jovanović”, a za naslov „Volja za promenom” (1995) Sterijinu nagradu.

Pervić je 2007. dobio i Tanjugovu nagradu „Zlatno pero” za najbolju pozorišnu kritiku o predstavama 41. Bitefa i tom prilikom je izjavio da mu je to priznanje posebno drago, tim pre što je to 50. godina kako se bavi pozorišnom kritikom.

Nagrađen je Poveljom za životno delo Udruženja književnika Srbije (2005) i Nagradom Fonda „Todor Manojlović” za moderni umetnički senzibilitet za 2007. godinu.

Jedan je od priređivača prvog izdanja sabranih dela Ive Andrića i autor više studija i knjiga o jeziku, poetici, pozorištu, književnosti, filozofiji, kao i televizijske serije o posleratnom kulturnom i umetničkom život – „Kako se kalio čelik i ostalo”.

Iz braka sa balerinom Lidijom Pilipenko ima sina Igora, a iz braka sa producentom Slavicom sinove Nikolu i Miloša.

Izvor: Politika

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |