0

Kandidati za ”Nobela” u – kladionici

U poslednjih nekoliko godina, ime dobitnika uvek se krilo među prvih tridesetak kandidata koje “izbaci” ova ugledna kladionica, i među kojima je većina iz kategorije “večitih”. Nagrađen je tako prošle godine Peruanac Mario Vargas Ljosa, pre njega Nemica Herta Miler, a 2008. Francuz Žan-Mari Gustav le Klezio. Velike šanse su, prema odnosu snaga u ponedeljak, date i mađarskom piscu Peteru Nadašu, alžirskoj književnici Asiji Djebar, južnokorejskom pesniku Ko Unu i australijskom pesniku Lesu Mareju.

Član glavnog odbora Međunarodnog PEN Takeaki Hori rekao je nedavno u Beogradu da je u Japanu septembar mesec euforije: svi čekaju da njihov Haruki Murakami konačno dobije Nobelovu nagradu. Slavni japanski pisac trenutno drži dobro osmo mesto, sa šansama šesnaest prema jedan. U prvih deset našli su se još i indijski pesnici Rajendra Bhandari i K. Sačidanandan.

Svet će 3. oktobra prvo saznati ime novog dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, a po tradiciji, Švedska akademija će tek odrediti dan u drugoj nedelji oktobra u kojem će saopštiti ime novog nobelovca za književnost.

 

novosti.rs

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |