0

Knjige spajaju ljude

Ove godine Sajam knjiga otvara se u nedelju 23. oktobra, u 18 časova, i trajaće jedan dan duže nego obično, do nedelje 30. oktobra. Prvog dana, kapije Beogradskog sajma biće otvorene od 15 do 21 čas, a cena ulaznice biće 150 dinara. Ostalih dana Sajam knjiga radiće od 10 do 21 čas, pojedinačne ulaznice biće 250, a za grupne posete 150 dinara. Porodični dani biće 25. i 26. oktobar (cena ulaznice 600 dinara, bez obzira na broj članova), a školski dan je 27. oktobra.

Izlagački koncept ostaje isti: savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi… I ove godine, izdavači će biti razdvojeni od knjižara. U hali jedanBeogradskog sajma, pored zemlje počasnog gosta, nalaziće se domaći i strani izdavači, isključivo sa sopstvenim izdanjima.Domaći i strani izdavači, distributeri i knjižari nalaziće se u parteru hale četiri, dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige.Državne institucije i ustanove svoju izdavačku produkciju i projekte predstaviće u hali 1a.Nacionalne prezentacije i strani izdavači, izdavači koji za osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature nalaziće se u hali 2a.

Na površini od 30.000 kvadrata predstaviće se više od 800 izdavača iz zemlje i inostranstva.

Moto počasnog gosta, a to je ove godine portugalski jezik, kojim govori 250 miliona ljudi u svetu, glasi: „Jedan jezik, mnoge kulture”. Ambasade Angole, Brazila i Portugalije, koje imaju svoje ambasade u Srbiji, u ime ostalih luzofonih zemalja, pripremaju raznoliki književni i kulturni program,uz prisustvo autora i umetnika koji će predstaviti svoje knjige i kulturu zemlje iz koje dolaze.

Pored zemalja portugalskog govornog područja, na Sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Austrije, Nemačke, Francuske, Holandije, Španije, Češke, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Izraela, Irana, Japana, Kine, Rusije, Belorusije…

Na ForumuSajma knjiga raspravljaće se o pet tema: Treba li knjizi pi-ar; Sufinansiranje izdavaštva:pomoć ili obmana; Biblioteke budućnosti; Pravopis i pismenost; Elektronski svet knjige i informacija.Radiće i Ćaskaonica i Strip radionica, a biće održan i sedmi godišnji susret bibliotekara s temom: „Novi zakon o obaveznom primerku publikcije”.

I ove godine biće dodeljene nagrade izdavaču godine, zatim za izdavački poduhvat i za najbolju dečju knjigu. Pored tradicionalnih nagrada za izdavaštvo,biće dodeljena i nagrada „Dositej Obradović” koja se dodeljuje stranom izdavaču sa kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Poslednjeg dana Sajma knjiga, 30. oktobra,predstavnik luzofonih zemalja svečano će predati „otvorenu knjigu” predstavniku Mađarske, zemlji koja će biti počasni gosti 57. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2012. godine.

Z. Radisavljević
Izvor: Politika

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |