0

Predstavljena "Bibliografija Ive Andrića"

Govoreći o tom zajedničkom izdanju Zadužbine “Ivo Andrić”, SANU i Biblioteke Matice srpske, najobimnijem delu te vrste u srpskoj kulturi kada je reč o stvaralaštvu jednog autora, upravnik Biblioteke i glavni urednik bibliografije Miro Vuksanović, naglasio je da je Andrićeva književnost ove godine “zaokružila pun vek”.

Vuksanović je podsetio da je 1911. godine u sarajevskoj “Bosanskoj vili” Ivo Andrić (1892-1975) objavio “svoju prvu pesmu, ćirilicom štampanu, na ekavskom, s naslovom – ‘U sumrak'”.

Pola veka je prošlo od kada je u Stokholmu, 1961. godine, “među lucijama u belom koje su ga pratile, među leptir mašnama, otmen, u crnom fraku, iz kraljevskih ruku”, Andrić primio Nobelovu nagradu za književnost a potom kazao antologijski zgusnutu besedu “O priči i pričanju”, o suštini literature i ljudskog govorenja, kazao je Vuksanović.

“Bibliografija Ive Andrića” okuplja 15.647 jedinica na 49 jezika, od kojih 5.779 Andrićevih knjiga i priloga kao i 231 knjigu i 9.637 tekstova o njemu.

Uz saradničku podršku Andrićeve zadužbine, bibliografiju je uradio autorski tim matičine Biblioteke, u kojem su Ljiljana Klevernić, Kata Mirić, Melanija Blašković, Vesna Ukropina, Slađana Subašić, Daniela Kermeci i Marija Vaš sa oko 20 saradnika.

Bibliografija je urađena u elektronskom katalogu BMS i dostupna na njihovoj internet strani, a knjiga velikog formata od 1.080 stranica štampana je u malom tiražu i namenjena je kao poklon naučnim i narodnim bibliotekama, lektoratima, slavističkim centrima i drugim ustanovama.

Izvor: RTV

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |