0

Udarnike strijeljaju: Zbirka poezije o ljepotama u pustoši

 

 

”Udarnike Strijeljaju” vrijedna je oda
onome o čemu se rijetki usude pisati,
onome ovdje, sada i nama,
bez usiljenih odmaka,
uljepšavanja i zacrnjivanja.

 

U zbirci su pjesme koje govore o teškom društvenom trenutku u kojem se nalazimo te o ljepotama koje se mogu naći u ”pustoši” poput ove u bosanskohercegovačkom poraću.

– Nisam htio ukočenu promociju. Knjigu su sa mnom promovirali moji prijatelji. Ljudi s kojima se družim godinama i koji su dio čitave te priče o kojoj se govori u zbirci, rekao je Karanović.

Zbirka ”Udarnike strijeljaju” je dobitnica je nagrade ”Prvenac”, kragujevačkog SKC-a, u čijem izdanju je i objavljena. Posebno izdanje odabranih pjesama ove knjige, te novih pjesama, objavljeno je u sklopu festivalske edicije ”Think Tank Town” u Leskovcu pod nazivom ”Udarnike strijeljaju i nove pjesme”.

U svojem višenju zbirke književnik Mile Stojić piše kako ”Karanović ne pokazuje sklonost ka filozofiranju, niti uobličavanju stanovotog Weltanschauunga, svojstva tako tipična mladim pjesnicima”.

– On kroz sjaj fragmenta otkriva krhotine jednog svijeta što se raspao pred dječačkim očima. Lirika koja dramatično i vjerodostojno govori o našem vremenu, a istodobno doseže granice svevremenskog i univerzalnog, napisao je Stojić.

Književnik Veselin Gatalo pak kaže kako je zbirka ”Udarnike Strijeljaju” vrijedna oda onome o čemu se rijetki usude pisati, onome ovdje, sada i nama, bez usiljenih odmaka, uljepšavanja i zacrnjivanja.

Karanović se zahvalio Saši Stojanoviću, direktoru i pokretaču festivala Think Tank Town koji je objavljivio knjigu, Zvonku Karanoviću, koji je pomagao oko uređivanja zbirke te kragujevačkom SKC-u na nagradi.

Goran Karanović mostarski je književnik i jedan od utemeljitelja Književnog kluba Mostar. Radi kao novinar Federalne televizije.

izvor: bitno.ba
22.12.2011

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |