0

Promocija knjige Aide Šečić u Travniku

Dvorana je još prije promocije bila popunjena do posljednjeg mjesta, pa su mnogi posjetitelji sat vremena, koliko je promocija trajala, proveli stojeći, ali su i unatoč tome ipak mogli biti relativno zadovoljni, jer jedan broj posjetitelja uopće nije mogao u dvoranu, nego je ostao u hodniku.

Prije početka promocije nazočnim su se obratili direktorica Muzeja, Fatima Maslić, te kustos Rodne kuće Ive Andrića, Enes Škrgo. O Zakladi i njenim aktivnostima je, kao i na svim dosadašnjim promocijama, govorio predsjednik njenog Upravnog odbora Anto Stanić. Stihove Aide Šečić čitale su Sana Karač i Emina Jusufbašić, a za glazbu je bio zadužen Marko Miletić.

Aida Šečić je, uz zahvalu svima koji su došli popratiti promociju u njenom rodnom gradu, kazala kako joj je nagrada “Fra Grgo Martić” poticaj da se još intenzivnije bavi književnim radom i putokaz da je na pravom putu. Izjavila je da trenutno radi na knjizi proze, te da je ovih dana napisala i svoju prvu dramu. Inače je upravo dok je promocija trajala stigla i vijest da je Aida Šečić osvojila drugo mjesto na natječaju književnog časopisa “Avlija” iz Rožaja (Crna Gora).

Govoreći o knjizi Lutke, Milo Jukić je, uz ostalo, kazao svaka od pjesama funkcionira sama za sebe i može biti prezentirana samostalno, no sve pjesme su ujedno i kockice poetskog mozaika, toliko međusobno kompatibilnog da se može kazati kako je čitava knjiga, od početka do kraja, ustvari jedna jedina pjesma.

Čitavu zbirku, naglasio je Jukić, odlikuju inovativnost pjesničkog izričaja, kako kad je u pitanju riječ kao građevno sredstvo, tako, i još više, kad je u pitanju sintaksa, a najviše u segmentu ritma, kojem je sve podređeno bez spremnosti na kompromis. Tako pjesme, kako one u kojim je korištena rima, tako i one pisane slobodnim stihom, zvuče melodično, pa njihov pokatkad prilično gorak sadržaj u tom „omotu“ djeluje primamljivo, kao da se plaši da će čitatelja odbiti bez te melodične ambalaže koja nije samo vanjska, nego je isprepletena kroz svaki stih.

Na kraju promocije Anto Stanić je uručio Fatimi Maslić komplet knjiga nagrađenih na prošlogodišnjem natječaju Zaklade te DVD izdanje dokumentarnog filma Fra Grgo Martić – Bosanski Homer.

 

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |