0

“Život” je jedna od temeljnih referenci za razvoj kulture na našim prostorima

 

Najstariji živući časopis
Također, Kajan je kazao da “Život“ živi unatoč nedopustivo niskim dotacijama. “Za 2011. godinu dobili smo tek u listopadu i to 7500 maraka za šest planiranih brojeva“, dodao je Kajan. Naglasio je i kako je “Život“ jedna od temeljnih referenci za razvoj kulture na našim prostorima te podsjetio i kako časopis oduvijek na svojim stranicama donosi književne i stručne tekstove uglednih autora te je danas nezamislivo napisati bilo koji stručni ili znanstveni rad bez referiranja na “Život”.

Pjesnici i prozaisti
“Od živućih časopisa ‘Život’ je jedan od onih koji kontinuirano izlazi 60 godina i smatra se najstarijim suvremenim časopisom. U ovom programu sudjeluju književnici koji su prvi put bili zastupljeni u časopisu, a da su bili pozvani i drugi autori, onda oni ne bi mogli stati u dvoranu“, istaknuo je Kajan, dodavši kako je “Život“ imao i niz važnih tematskih izdanja, među kojima su i ona o jeziku u BiH, radio-drami te posljednje posvećeno književnosti u dijaspori. A  publici u Centru za kulturu predstavili su se pisci iz Mostara: pjesnikinja i publicistkinja Vesna Hlavlaček, pjesnik, pripovjedač i producent Elvedin Nezirović, pjesnik i književni povjesničar Nusret Omerika, pripovjedačica i publicistkinja Lidija Pavlović-Grgić, pripovjedač Adnan Repeša i pjesnik Adnan Žetica. Događaj je ponudio iznimno kvalitetna poetska i prozna ostvarenja, a obogaćen je i nadahnutim glumačkim interpretacijama Šerifa Aljića te glazbenim izvedbama Feđe Ibrulja.

Književni programi
Ovaj književni program prvi je u nizu sadržaja kojima se planira obilježiti šezdeset godina časopisa. “U Sarajevu u listopadu planiramo središnju manifestaciju s okruglim stolom, s još uvijek živim urednicima, neki od njih su, primjerice, Mirko Marjanović i Veselko Koroman, te s onima koji su bili prije mene. Molio bih i njih da razmotre situaciju časopisne produkcije jer to je onaj segment koji proizvodi nove vrijednosti. Uz to, imali bismo izložbu ranijih izdanja časopisa, fotografija, rukopisa… Muzeološki pokušaj spremanja književnosti. I treće – književnu večer koja bi sve zaokružila. No, čekamo potporu ministarstva“, rekao je Kajan.

Pozitivno iskustvo
Jedan od sudionika Elvedin Nezirović istaknuo je kako s ove večeri nosi lijepe dojmove. “Naći se na promociji novog broja časopisa s tako dugom tradicijom, kakav je ‘Život’, skupa s dragim prijateljima i kolegama književnicima, svakako je jedno pozitivno iskustvo. Trend koji u posljednje vrijeme zauzima ‘Život’, promovirajući sve više književnike mlađe generacije, dakle, one kojima je promocija itekako potrebna te ono još važnije – one koji žive i stvaraju izvan Sarajeva, zapravo je trend koji ovaj časopis čini modernim i dostupnim svima onima koji prate književna zbivanja u regiji i prije svega vole književnost“, izjavio je Nezirović, izrazivši zadovoljstvo jer je u novo izdanje “Života“ uvrštena i njegova priča “Svijeća za Alfonsa Berbera“.

Doprinos kulturi
Na stranicama “Života“ predstavio se i mladi mostarski prozaist Adnan Repeša kojem je, kako je kazao, bilo veliko zadovoljstvo sudjelovati u programu. “Mišljenja sam da je književnost i uopće kultura u našoj državi apsolutno marginalizirana, pa je zbog svega toga ova promocija koja je upriličena u Mostaru od velike važnosti kako za grad, tako i za ljude koji se u ovome gradu trude doprinijeti samoj kulturi. Želim vjerovati kako će ovakvih i sličnih događaja u Mostaru u skoroj budućnosti biti još više“, kazao je Repeša.

Izuzetna posjećenost
“Čini mi se da je večer bila izuzetno dobro posjećena i dobro primljena jer su, osim autora, u programu sudjelovali i glumac Šerif Aljić s ulomcima djela pisaca koji su nekada bili glavni urednici, kao Mak Dizdar ili Meša Selimović te mladi glazbenik Feđa Ibrulj“, kazao nam je Kajan nakon književne večeri.
“Drago mi je što me Ibrahim Kajan pozvao na promociju časopisa ‘Život’ u kojoj su sudjelovali zaista dobri autori mlađe generacije. Uživao sam slušajući i stihove i prozne ulomke. Zadovoljstvo mi je što sam i ja na određen način možda doprinio ovoj večeri“, kazao je glumac Šerif Aljić.

Urednici “Života“
Glavni i odgovorni urednici “Života“, od njegovog osnutka 1952. do danas, bili su: Marko Marković, Ilija Kecmanović, Emil S. Petrović, Hamid Dizdar, Meša Selimović, Mak Dizdar, Alija Isaković, Veselko Koroman, Alija Isaković (ponovno), Mirko Marjanović, Stevan Tontić, Ranko Sladojević, Miljenko Jergović, Nedžad Ibrišimović, Irfan Horozović, Željko Grahovac, Almir Zalihić. Aktualni glavni i odgovorni urednik je Ibrahim Kajan.

 

Dnevni list

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |